Beginnen met crypto staking? Zo leg je de basis!

Lange tijd was het zo dat investeerders in crypto eigenlijk slechts op één enkele manier een bepaald rendement veilig konden stellen. Dit had concreet betrekking tot het moment waarop men een bepaalde eerder aangekochte asset terug verkocht met winst.

Het zogenaamde koersrendement was dan ook geruime tijd de enige manier om een bepaalde meerwaarde te realiseren op je crypto investeringen. Inmiddels is daar natuurlijk verandering in gekomen. Tegenwoordig kan je dan ook tussen het aankoop- en verkoopmoment jouw cryptocurrencies staken.

Wil jij ook graag beginnen met op deze manier extra (passief) rendement te maken op jouw crypto investeringen? Dan is het zeker de moeite waard om even de onderstaande informatie over crypto staking door te nemen.

Bij welke partij ga je aan crypto staking doen?

In eerste instantie zal je uiteraard voor jezelf moeten bepalen bij welke partij je aan crypto staking wil gaan doen. Er bestaan tegenwoordig ontzettend veel brokers en exchanges die je deze mogelijkheid aanbieden. Je zou ervoor kunnen kiezen om hiervoor een beroep te doen op een internationale exchange zoals Bybit, maar daarnaast kan je ook een beroep doen op een Nederlandse partij zoals de broker Bitvavo. De mogelijkheden waar je op vlak van staking over beschikt zijn in de praktijk vaak sterk afhankelijk van de partij waarvoor je kiest. Hou er bovendien rekening mee dat dit ook geldt voor de opbrengsten die je kan verwachten. Hoeveel intrest een bepaalde broker of exchange je biedt op je crypto staking is namelijk aan haarzelf om te bepalen.

Overzicht aanbieders:

Wees je bewust van de verschillende vormen van crypto staking

Wil je graag beginnen met crypto staking? Dan zal je ook kunnen vaststellen dat het staken van je crypto assets op verschillende manieren kan gebeuren. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld kiezen voor flexibele staking. In dit geval heb je altijd de mogelijkheid om de assets die je gaat staken terug op te vragen. Deze vrijheid of flexibiliteit lijkt in eerste instantie misschien interessant te zijn, je dient er wel rekening mee te houden dat er ook een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden is. De opbrengsten waar je in dit geval op kan rekenen zijn immers in de praktijk behoorlijk beperkt.

De tweede optie waar je op vlak van crypto staking voor kan kiezen is fixed staking. Zoals de naam reeds aangeeft dien je er in dit geval rekening mee te houden dat je een bepaalde cryptovaluta voor een lange(re) periode gaat vastzetten. Hoelang dat precies is kan geheel door jouzelf worden bepaald. De mogelijkheden die op dit vlak worden aangeboden zijn overigens in de praktijk doorgaans sterk verschillend afhankelijk van de partij waar je bij gaat staken.

Welke van deze staking opties is het interessantst?

Voor veel mensen die nog maar net beginnen met crypto staking is het mogelijks interessant om te starten met flexibele staking. Pas wanneer je een beetje de werking van deze passieve inkomstenstroom begrijpt kan je vervolgens de gewenste crypto assets voor een vastgestelde termijn gaan staken. Heb je lange termijn holdings die je aldus sowieso niet binnen de kortste keren wil verkopen? Dan is het altijd interessant om deze fixed te staken. Zo kan je de staking opbrengsten die je kan ontvangen immers extra hoog laten oplopen.

Wat ga je doen met de staking opbrengsten die je ontvangt?

Tot slot loont het in de praktijk ook altijd de moeite om even stil te blijven staan bij hetgeen je gaat doen met je ontvangen staking opbrengsten. Wat dit betreft kan je een keuze maken uit twee verschillende mogelijkheden. Dit betekent concreet dat je de opbrengsten kan:

  1. Laten uitbetalen zodat je kan genieten van een vorm van passief inkomen;
  2. Herinvesteren waardoor het vermogen dat je gaat staken verder kan oplopen;

In het eerste geval kan je de passieve inkomsten afkomstig uit je crypto staking benutten om bijvoorbeeld je levensstandaard te verbeteren of om bepaalde facturen mee te betalen. Dit is zeker een optie die de nodige voordelen met zich meebrengt, alleen onttrek je op deze manier als het ware vermogen aan je staking genererende assets. Dit zou er dan ook voor kunnen zorgen dat je staking opbrengsten in de toekomst lager uit komen te vallen dan mogelijk was geweest.

Je staking opbrengsten herinvesteren kan de moeite waard zijn

Heb je de passieve inkomsten die voortkomen uit je staking niet meteen nodig? Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om deze te herinvesteren. Doe je dat? Dan zal je daardoor kunnen rekenen op twee interessante voordelen. Enerzijds neemt je vermogen in een bepaalde crypto asset uiteraard verder toe terwijl je daarnaast ook nog eens kan rekenen op verder toenemende staking opbrengsten. Indien je zoveel mogelijk rendement wil realiseren is het herinvesteren van je staking rewards in de praktijk dus altijd warm aan te bevelen.

Bronnen: Staking.nl, Cryptotips en Cryptouniversity.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *