hoeveel kun je besparen met zonnepanelen

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Loop jij ook al een hele tijd rond met het idee dat je zonnepanelen wilt aanschaffen, maar je eigenlijk niet zo goed weet hoeveel je nu eigenlijk bespaard met zonnepanelen? Dan is het goed dit voor jezelf eerst goed uit te zoeken. Enkele vragen die hierbij naar voren komen zijn natuurlijk; Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig, wat kost een zonnepaneel, wat is het rendement van een zonnepaneel. En zo zijn er nog tal van vragen waarvan het goed is deze voor jezelf eerst helder te hebben zodat jij een duidelijk antwoord voor jezelf hebt op die ene vraag; ‘Hoeveel bespaar je met zonnepanelen’. Om je een eind op weg te helpen en je ook te laten zien wat nu een verstandigere keuze is om te doen nemen we je mee in ons blog.

Daadwerkelijke besparing met zonnepanelen

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen, dat is een vraag die we natuurlijk ontzetten vaak voorbij horen en zien komen. Dit is natuurlijk de grote vraag die – in het bijzonder bij – Nederlanders leeft. We vinden zonnepanelen allemaal prachtig en fantastisch, maar wat levert het op? Uiteraard kun je voor jezelf alleen precies gaan uitrekenen hoeveel zonnepanelen nu daadwerkelijk opleveren, maar in praktijk zijn we afhankelijk van verschillende factoren die bepalen wat nu onze daadwerkelijke opbrengst is. De belangrijkste is natuurlijk ‘Het weer’. Dit is iets wat we vooraf niet voor de volledige 100% kunnen inschatten. Hierdoor blijft het altijd een lastig verhaal om exact te bepalen wat je nu kunt besparen met zonnepanelen. Toch kunnen we met enige marge wel dicht bij in de buurt komen. Hoe dat leggen we je zo verder uit.

calculator, calculation, insurance

Hoeveel ga je besparen met zonnepanelen?

Er zijn tal van mensen die natuurlijk flink rekenen aan zonnepanelen om zo te kunnen bepalen wat je nu exact gaat besparen met zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt ergens tussen de 7 – 20 jaar. Dit is natuurlijk een grove schatting, doordat er verschillende factoren zijn zoals eerder genoemd het weer die bepalen wat de opbrengst is. Deze factoren kunnen uiteraard zowel in positieve, maar ook negatieve zin invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen. Om je toch een zo goed mogelijk inzicht te geven in hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen hebben we hier voor jullie een rekenvoorbeeld gemaakt.

Kosten van de zonnepanelen

Wanneer we gaan kijken naar de hoeveelheid zonnepanelen die je gemiddeld nodig hebt voor een normaal huis, dan komen we uit op 10 zonnepanelen, geïnstalleerd en afgesteld kost dit gemiddeld zo’n € 4.500 tot € 5.000. Niet onoverkomelijk zal je denken toch?

De opbrengsten in kWh

Zonnepanelen hebben een bepaald vermogen, dit vermogen drukken we uit in wattpiek, afgekort ook wel Wp genoemd. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een Wp van +/- 270. Het energieverbruik, voor de meesten van ons uiteraard niet onbekend wordt uitgedrukt in kWh. De daadwerkelijk opbrengst van één paneel in kWh is 90% van de capaciteit in Wp. Dat betekend een opbrengst van 90% * 270 = 243 kWh per jaar voor één paneel.

Wanneer we dus uitgaan van het gemiddelde aantal panelen, wat uitkomt op 10 betekend dit 10 * 243 kWh = 2.430 kWh per jaar.

Gemiddeld genomen verbruikt een huishouden in Nederland (2 volwassenen + 2 kinderen) ongeveer 3.000 kWh aan stroom. Kijkend naar de aanbieders met het laagste tarief betaal je hiervoor zo’n € 630,- per jaar (uitgaande van een kWh prijs van € 0,21 op 01-01-2021).

Wanneer je dus een verbruik hebt van 3.000 kWh en je werkt hiervan zelf 2.430 op, dan betekend dit dat je nog maar 570 kWh hoeft te betalen. Voor iedere kWh betaal je € 0,21 * 570 = € 119,70.

Daadwerkelijke besparing

Wanneer je voor dat je zonnepanelen had zo’n € 630 kwijt was aan electriciteitskosten, dan is dit met zonnepanelen nog maar € 119,70 een jaarlijkse besparing van toch zo’n € 510,30. Wanneer jij dus een investering hebt gedaan in je zonnepanelen van circa € 4.500, dan betekend dit dat jij je investering hebt terugverdiend in circa 9 jaar (€ 4.500/€ 510,30).

Daadwerkelijk geld verdienen

Nu je inzichtelijk hebt hoe lang het duurt voordat jij je investering in zonnepanelen hebt terugverdient, is het natuurlijk nog belangrijker te weten wanneer jij daadwerkelijk geld gaat verdienen en hoeveel dit dan ook is. Het antwoord op je vraag; hoeveel bespaar je met zonnepanelen, die heb je inmiddels. Je weet dat je per jaar € 510,30 bespaard. Na 9 jaar heb jij je investering terugverdiend en leveren je zonnepanelen alleen nog maar geld op. De levensduur van zonnepanelen zijn zo’n 25 jaar. 25 – 9 = 16 jaar, deze 16 jaar zal jij alleen maar profiteren van het rendement omdat jij je investering in zonnepanelen reeds hebt terugverdiend. 16 * 510,30 = € 8.164,80*

*Dit is uiteraard bij gelijkblijvende energieprijzen. Wanneer de energieprijzen stijgen, dan zul je meer opbrengsten hebben. Natuurlijk betaal je dan ook meer voor het stukje stroom dat je niet zelf opwekt.

Zonnepanelen beter dan sparen?

Dat het rendement op onze spaarrekening vandaag de dag is geslonken tot het minimum, dat is voor velen van ons natuurlijk geen verassing. Daarom kan het erg interessant zijn te investeren in zonnepanelen. Naast dat het je geld oplevert en bespaart hebben zonnepanelen ook nog eens een enorme positieve invloed op het energielabel van je huis. Een energielabel geeft aan wat de energiezuinigheid is van je woning.

Besparen op je energiekosten zonder zonnepanelen

Wist jij dat je ook eenvoudig zonder zonnepanelen kunt besparen op je energiekosten? We kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat jij, vooral wanneer je bijvoorbeeld in een huurwoning woont je niet gaat investeren in zonnepanelen. Een andere reden kan zijn dat er simpelweg niet voldoende geld is om deze investering op te hoesten. Een andere optie is dan om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Zo behoud jij lage tarieven en profiteer je ieder jaar van een mooie welkomskorting.

Laat geld voor je werken

Zonnepanelen zijn uiteraard een enorm handige en relatief eenvoudige manier om te beginnen met investeren. Toch wanneer we kijken naar het rendement op zonnepalen, zijn er tal van mogelijkheden die zorgen voor een hoger rendement. Nu zal je denken, hoe kan ik dit ook? Jazeker, ook jij kunt dit! Bijna wekelijks heb ik gesprekken met mensen die graag willen ‘investeren’ in zonnepanelen. Veel mensen geloven namelijk dat ze direct beginnen met besparen op hun energierekening. Wat natuurlijk in praktijk ook het geval is. Echter vergeet een groot deel van deze mensen dat ze voor deze besparen eerst een flinke investering hebben moeten doen en ze in feite pas rendement gaan maken wanneer de investering is terugverdient. Wat doorgaan 7-10 jaar duurt.

Wanneer jij geld voor je laat werken, heeft dit als grote voordeel dat jij het geld dat je inlegt direct voor je laat werken en dit geld, zoals dit bij zonnepanelen wel het geval is niet kwijt bent* Wanneer jij het bedrag wat je normaliter had willen investeren in zonnepanelen investeert in bijvoorbeeld aandelen, dan spreken we direct van rendement wanneer de koersen stijgen. De koersstijgingen komen immers boven op het ingelegde bedrag.

Besparen met zonnepanelen

Rekenvoorbeeld

Je hebt € 4.500 gespaard en (ervan uitgaande dat je het voor langere tijd kunt missen). Je besluit dit geld te gaan beleggen op de beurs en kiest voor de veilige haven je gaat voor een redelijk stabiele aandelen die weinig stijgen en weinig dalen, maar wel jaarlijks een gegarandeerd rendement biedt van 7 tot 10% en ja deze aandelen zijn er en hebben zich al decennia lang bewezen! Wil jij weten wat aandelen zijn, lees dan ons hele blog.

Wanneer jij dit bedrag van € 4.500 belegd voor dezelfde periode als de levensduur van je zonnepanelen, dan ziet je investering er over deze periode als volgt uit;

  • 7% rendement                  € 24.423
  • 8% rendement                  € 30.818
  • 9% rendement                  € 38.804
  • 10% rendement                € 48.756

We kunnen ons voorstellen dat je enorm schrikt van deze cijfers. Wanneer we dit afzetten tegen de investering en het rendement van zonnepanelen is het verschil aanzienlijk. De investering van je zonnepanelen betreft € 4.500, deze heb je met 9 jaar terugverdiend. Vanaf dat moment ga je ‘rendement’ maken, dit doe je nog 16 jaar gezien de levensduur van de zonnepanelen 25 jaar is. Dat levert je nog eens € 8.164,80. Dit bij elkaar opgeteld is je rendement over deze periode van 25 jaar wanneer je kiest voor zonnepanelen € 12.664 de helft! Van wat je rendement is wanneer je uitgaat van het minst gunstige geval in aandelen.

Wacht niet langer en begin vandaag met beleggen in aandelen!

Ook jij kunt vanaf vandaag beginnen om je geld voor je te laten werken, voor de meesten lijkt het een onhaalbaar doel, maar niets is minder waar! Zelf heb ik enorm veel baat gehad bij het gratis E-book van Harm van Wijk. Harm leert je op een toegankelijk manier in 10 stappen beleggen. Op deze manier kun jij stap voor stap een bouwen aan een financieel onafhankelijk leven!

Jaa, ik wil leren beleggen in 10 stappen met dit gratis E-Book!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *