Zelfstandig beleggen, wat zijn de valkuilen?

Zelfstandig beleggen, wat zijn de valkuilen?

Vroeger was zelfstandig beleggen een pak minder eenvoudig dan vandaag de dag het geval is. Verschillende zaken liggen daarvan aan de basis. In het bijzonder de komst van zogenaamde online brokers heeft ervoor gezorgd dat de beurs voor veel mensen een stuk toegankelijker is gemaakt. Zelfstandig beleggen vinden veel mensen ongelofelijk interessant. Dit natuurlijk niet in het minst omdat ze de volledige controle krijgen over hun beleggingsportefeuille en dus ook over hun belegd vermogen.

Bovendien is het tijdens de openingsuren van de beurs nagenoeg altijd direct mogelijk om bepaalde posities te sluiten, uit te breiden, in te perken, etc. Dit gezegd hebbende brengt volledig zelf beleggen ook bepaalde nadelen en risico’s met zich mee. Ben je benieuwd welke dit precies zijn? Dan moet je, je absoluut even gaan verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft.

Wat betekent zelfstandig beleggen precies?

Zelfstandig beleggen is natuurlijk een beetje relatief. Ondanks het feit dat er de voorbije jaren een enorme evolutie heeft plaatsgevonden binnen de beleggerswereld is het nog steeds zo dat er altijd sprake is van een bepaalde tussenpersoon of tussenpartij waar je gebruik van moet maken. Toch betekent dit niet dat je net zoals vroeger geconfronteerd wordt met een extra koersrisico. Toen gebeurde het doorgeven van beursorders bijvoorbeeld vaak telefonisch of door middel van een fax.

Dit zorgde ervoor dat er vaak een behoorlijke tijd zat tussen het doorgeven van orders en de daadwerkelijke aan- of verkoop. Tegenwoordig kan er gebruik wordt gemaakt van een real-time paneel waar je meteen de gewenste acties kan doorvoeren. Dit paneel is echter uiteraard in handen van een derde partij. Er is dus in zekere zin ook bij zelfstandig beleggen nog altijd sprake van een tussenpartij die je toegang verleent tot de beurs of beurzen van je keuze. Dit gezegd hebbende hoef je wel niet meer te wachten tot een derde partij de acties die je wenst te ondernemen doorvoert.

Wat zijn de voordelen van zelfstandig beleggen?

Voordat we dieper ingaan op de valkuilen waar je mee kan worden geconfronteerd bij zelfstandig beleggen is het natuurlijk wel zo interessant om even de voordelen aan te halen. Dat zijn er namelijk nogal wat. Indien je zelf aan de slag gaat met beheren van je beleggingsportefeuille zal je dan ook in de praktijk kunnen vaststellen dat je kan rekenen op de voordelen zoals hieronder aangegeven:

  1. Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor je beleggingsportefeuille;
  2. Het is mogelijk om waar en wanneer je dat wenst te beleggen (binnen de openingstijden);
  3. Je kan direct ingrijpen en bijvoorbeeld posities verkleinen, sluiten of vergroten;
  4. Het is mogelijk om op de voet de evolutie van je beleggingsportefeuille te volgen;
  5. Al doende leer je ontzettend veel bij over de beurs en beleggen in het algemeen;

De bovenstaande voordelen zijn natuurlijk niet van de minste. Het hoeft dan ook zeker niet te verbazen dat veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om zich aan te melden bij één van de verschillende online brokers die er tegenwoordig op de markt zijn terug te vinden. Bekijk hier hoe je handelt in aandelen.

Met welke valkuilen dien je precies rekening te houden?

Er zijn dus duidelijk best een aantal niet onaanzienlijke voordelen verbonden aan zelfstandig beleggen. Dit gezegd hebbende dient er aldus ook stil te worden gestaan bij verschillende nadelen en risico’s. In eerste instantie zorgt de toegankelijkheid van de beurs er bijvoorbeeld eveneens voor dat impulsbeslissingen veel eenvoudiger dan vroeger genomen kunnen worden. Hiermee bedoelen we dat mensen zich soms tijdens een kleine correctie snel laten overhalen om tot het verkopen van bepaalde holdings over te gaan. Dat is begrijpelijk, maar helemaal niet interessant. Vaak is het namelijk door het maken van dergelijke impulsieve keuzes dat je geld verliest in plaats van verdient.

Naast bovenstaande dien je er bij zelfstandig beleggen ook rekening mee te houden dat je eigenlijk volledig bent aangewezen op je eigen kennis en inzichten. Sowieso wordt het altijd aangeraden om grondig na te denken over de investeringen die je van plan bent om te doen. Dat spreekt voor zich.

Indien je echter kan rekenen op de expertise van een fondsbeheerder of van bijvoorbeeld een vermogensbeheerder spreekt het voor zich dat er toch wat meer zekerheid kan worden ingebouwd. In het bijzonder wanneer je volledig zelfstandig aan de slag wil gaan met beheren van je beleggingsportefeuille is voldoende onderzoek doen voordat je gaat investeren dus van zeer groot belang. Dit gezegd hebbende hoef je er uiteraard niet volledig alleen voor te staan. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om te investeren in zogenaamde ETF’s. Zo kan je toch beleggen in een potentieel interessant en bovendien ook vaak zeer gespreid mandje met beleggingen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *