wat zijn aandelen

Wat zijn aandelen en wie geeft ze uit?

In de huidige tijd is het bijna niet meer weg te denken, wanneer je televisie kijkt komt het voorbij, maar ook op internet ontkom je er niet aan, aandelen. Maar wat zijn aandelen nu eigenlijk? Vroeger en dan hebben we het over 20 jaar geleden was beleggen voor saaie oude mannen in grijze pakken. Maar de tijden zijn veranderd! We hebben allemaal, nouja de meesten onder ons.. een smartphone of laptop niet geheel onbelangrijk, met een internetverbinding. Op die manier kun ook jij in een handomdraai je eigen beleggingsrekening openen.

Dit is alleen even om aan te geven dat het helemaal geen ‘ver van je bed show’ hoeft te zijn, terwijl dit jammer genoeg voor velen van ons wel het beeld is. Daarom vinden wij het belangrijk hier verandering in te brengen en in ‘Jip en Janneke’ taal stap voor stap enkele zaken uit te leggen; Wat zijn aandelen? Wie of wat geeft een aandeel uit? Dit zijn zomaar een 2-tal vragen waarvan we ons kunnen voorstellen dat je hier niet direct antwoord op weet. Wil jij antwoord op de vraag ‘wat zijn aandelen?’ Lees dan verder.

Wat zijn aandelen?

Wat is nu een aandeel? Zoals het woord eigenlijk al zegt is een aandeel een ‘stukje’ in dit geval een stukje van een onderneming of bedrijf. Hoe gaaf is het dat jij op een verjaardag kunt zeggen dat je voor een klein stukje eigenaar bent van Apple, Amazone of zelfs Facebook? Zo zijn er verschillende soorten aandelen, wel is het belangrijk te weten dat je altijd één volledig aandeel moet kopen. Dat betekend dat wanneer je begint je voor die tijd je goed moet oriënteren wat je budget is en wat de prijs van het aandeel is welke jij graag wilt hebben. Dit is al direct een stap verder, maar daar komen we in een later stadium verder op terug.

Wie of wat geeft een aandeel uit?

Nu je weet wat aandelen zijn is de volgende stap wie of wat nu deze aandelen uitgeeft? Wanneer een bedrijf naar de beurs wil dan gaat hier een complete screening aan vooraf. Deze informatie zullen we je besparen. Concreet wordt het bedrijf op een bepaalde waarde geschat. Hierbij wordt gekeken naar de inkomsten, uitgaven, winsten, verliezen en eigen vermogen.

Om het eenvoudig te houden, bedrijf X wordt op €1.000 geschat. Dan kan het bedrijf ervoor kiezen 10 aandelen van € 100,- uit te geven over 100 aandelen van € 10,-. De voorkeur gaat in dit geval uit naar de 2e optie. Dat komt simpelweg door het feit dat de doelgroep die deze aandelen kan bezitten groter is. Wanneer je budget immer € 50,- is, dan kun jij in dit geval maar liefst 5 stukjes / aandelen van dit bedrijf kopen. Kortom, enkel een bedrijf kan de aandelen uitgeven, uiteraard met goedkeuring en ondertekening van een notariële akte.

wie geeft aandelen uit

Wat doet een aandeel?

Inmiddels ben je al een aardig eind op weg en heb je antwoord op de vraag, wat zijn aandelen en wie geeft een aandeel uit. Maar wat doet een aandeel nu eigenlijk? Je weet dat een aandeel een stukje waarde van het bedrijf vertegenwoordigd. Maar aandelen worden toch ook gekocht en verkocht? Dat klopt! Het kopen en verkopen van aandelen, dat gebeurt op de ‘beurs’ een bekende broker is ‘DeGiro’ Deze werkt overzichtelijk en is eenvoudig vanaf je smartphone of laptop te bedienen.

Een aandeel is dus eigenlijk niets meer dan een stukje eigendomsbewijs die jij in je digitale portemonnee kunt bewaren. Een aandeel kan zowel stijgen als dalen, de prijs van een aandeel noemen we ook wel de koers. De koers wordt bepaald door het vraag en aanbod, wanneer de vraag hoog is en het aanbod laag, dan zal de prijs van het aandeel stijgen. Wanneer andersom het verhaal is, dan zal een aandeel zakken.  

Hoe werkt het kopen van aandelen?

Nu je de nodige informatie hebt verzameld kunnen we ons heel goed voorstellen dat je zo snel mogelijk wilt beginnen met het kopen van aandelen. Je hoort immers allerlei succesverhalen van mensen die, als je ze mag geloven, inmiddels binnenlopen! Niets is natuurlijk minder waar, uiteraard zijn er mensen die serieus geld hebben verdiend en nog steeds verdienen met aandelen. Deze mensen hebben allemaal één ding gemeen.. Geduld, kennis & doorzettingsvermogen.

In onze andere blogs leren we je stap voor stap hoe ook jij een sterke portefeuille kunt opbouwen waar je jaren plezier van kunt hebben. Hoe werkt het kopen van aandelen? Aandelen koop je bij een broker, een broker is eigenlijk niets meer dan je digitale portemonnee. Dit kan vaak via je bank, maar ook via allerlei andere populaire brokers. Mijn voorkeur heeft ‘DeGiro’. De transactiekosten zijn relatief laag en is enorm gebruiksvriendelijk. Aandelen kopen via DeGiro, maak dan vandaag nog een account.

wie geeft aandelen uit

Beginnen met beleggen stap voor stap

Wanneer je wilt beginnen met beleggen is het handig te weten hoe je moet beginnen. De belangrijkste stappen die je zult moeten doorlopen zijn:

  • Aanmaken van een account bij je broker (DeGiro, Binck of je eigen bank)
  • Bepaal een bedrag waarmee jij wilt beginnen
  • Kies welke aandelen jij wilt kopen
  • Laat het aandeel staan en de tijd doet haar werk

Dit is natuurlijk wel erg kort door de bocht, maar in praktijk en dat zal je zelf wanneer je daadwerkelijk gaat beginnen met beleggen ook zelf ondervinden wel de realiteit zijn. Even los van daytraders is beleggen in aandelen helemaal niet fancy, maar eigenlijk enorm saai.. het is immer 95% wachten, terwijl er weinig tot niets gebeurt. Dit is juist waarin jij je als belegger kunt onderscheiden. Hoe fijn is het, dat jij je geld laat renderen terwijl jij bezig bent met je sidehustle of fulltime job? In deze blog leggen we je stap voor stap uit je moet beginnen met beleggen en waar je allemaal aan moet denken bij de aanschaf van je eerste aandelen.

Wil jij ook beginnen met beleggen, download dan gratis dit E-book en leer beleggen in 10 stappen!

Wanneer begin je met aandelen?

Nu je antwoord hebt op de vragen; wat zijn aandelen & hoe werkt het kopen van aandelen, kunnen we ons heel goed voorstellen dat die ene vraag door je hoofd spookt; ‘Wanneer begin je met aandelen?’ Zijn de koersen niet te hoog, stort de beurs niet in? Het mooie hieraan is, niemand weet het. Dus wanneer je begint, dat kun je helemaal zelf bepalen. Daarom is het belangrijk voor jezelf enkele zaken op de rij te zetten alvorens je daadwerkelijk gaat beginnen met het beleggen in aandelen. Één van de belangrijkste is; ‘Wat is mijn doel?’ Daarmee bedoelen we, is het voor de lange termijn of denk je snel ‘even’ wat geld te kunnen verdienen op de beurs? Kortom, het juiste moment zoals wij het altijd zeggen is gisteren, want niemand weet wat er morgen gebeurt. Geld online verdienen

Wacht niet langer en begin vandaag met beleggen in aandelen!

Ook jij kunt vanaf vandaag beginnen om je geld voor je te laten werken, voor de meesten lijkt het een onhaalbaar doel, maar niets is minder waar! Zelf heb ik enorm veel baat gehad bij het gratis E-book van Harm van Wijk. Harm leert je op een toegankelijk manier in 10 stappen beleggen. Op deze manier kun jij stap voor stap een bouwen aan een financieel onafhankelijk leven!

Jaa, ik wil leren beleggen in 10 stappen met dit gratis E-Book!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *