Wat is een reit

Wat is REIT (Real Estate Investment Trust)?

Wanneer je wilt gaan investeren of beleggen om geld te verdienen dan is het belangrijk dat je de verschillende investeringsmogelijkheden goed onderzoekt. Een bekende manier om te investeren of beleggen is via Real Estate Investment Trust (REIT). Zoals de naam al laat weten is het een fonds (trust). Wanneer je belegt via fondsen dan betekent dit dat je investering wordt beheerd door een professionele belegger. Deze beheerder van het fonds zal financiële keuzes maken en zal regelmatig ook winst uitbetalen aan ieder die investeert in het fonds. Uiteraard wordt het fonds niet gratis beheert door de professionele belegger. Zo moet je bijvoorbeeld beheerkosten betalen aan de beheerder van het fonds. Een fonds bevat vaak meerdere vormen van één type activa. Een REIT bevat vaak meerdere vormen van vastgoedinvesteringen.

Waarom zal ik in REIT investeren?

Vaak zijn beleggers geneigd om hun geld te investeren in traditionele activa zoals bijvoorbeeld aandelen. Echter, soms kun je veel meer financieel voordeel ervaren door te investeren in andere activa. Denk bijvoorbeeld aan alle voordelen die het investeren in REIT met zich meebrengt! Wanneer je gaat investeren zul je de marktontwikkelingen van hetgeen waarin jij investeert goed in de gaten houden. Daarom is het belangrijk dat je interesse toont in de activa. Investeren in REIT is dus een goede optie als jij geïnteresseerd bent in en blootgesteld wilt worden aan onroerend goed. Nu zul je misschien denken: maar waarom zal ik dan niet direct investeren in onroerend goed in plaats van via een REIT?

Wanneer je investeert in een Real Estate Investment Trust dan hoef je niet gelijk een heel gebouw te kopen. Dit zorgt ervoor dat je minder geld kunt inzetten op de investering. Op deze manier is het investeren in REIT handig wanneer je budget niet groot genoeg is voor een directe investering in onroerend goed of als je niet al je geld wilt investeren in onroerend goed.

Investeren in REIT is ook een goede manier om je portefeuille te diversifiëren. Vaak zijn REITs al zeer gediversifieerd. Zo bevatten sommige REITs diverse soorten vastgoed, diverse soorten vastgoed op diverse locaties en nog veel meer. Deze diversiteit voorkomt dat je afhankelijk bent van de marktontwikkelingen van één sub sector. Daarnaast verhoogd deze diversifiëring ook de kans op winst en zul je waarschijnlijk regelmatig dividend uitbetaald krijgen.

Reits

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

Verschillende soorten REITs

Wanneer je gaat handelen in of investeren in REITs dan zul je er al snel achter komen dat er veel verschillende soorten Real Estate Investment Trusts zijn. Sommige worden verhandeld op grote beurzen, anderen zijn juist particulier. Op de markt voor deze fondsen wordt er onderscheid gemaakt tussen een paar hoofdtypen. Deze verschillende REITs worden hieronder kort toegelicht.

Aandelen REITs

Het eerste soort REIT waarin veel wordt verhandeld zijn de aandelen REITs. Deze zijn erg toegankelijk doordat je inleg niet hoog hoeft te zijn om te profiteren van deze fondsen. Net als bij andere aandelen krijg je recht op een deel van de gemaakte winst. Deze zal periodiek uitbetaald worden in de vorm van dividend. Door middel van aandelen REITs investeer je vaak via een vastgoedbedrijf in onroerend goed als kantoorgebouwen, appartementen of winkelcentra.

mREITs

Een andere manier om te investeren via REITs is via mREITs. De term mREITs wordt gebruikt om hypothecaire REITs aan te wijzen. Ook hier worden de fondsen meestal beheerd door een expert. In dit geval gaat het om een expert in hypotheken. Deze fondsbeheerder koopt of verstrekt effecten die door hypotheken gedekt zijn. De rente op deze beleggingen geeft winst. Deze winst zal periodiek uitbetaald worden in de vorm van dividend aan iedereen in die investeert in het fonds.

PNLRs

Zoals al eerder genoemd zijn er openbare en private REITs. Openbare niet-beursgenoteerde REIT wordt ook wel een PNLR genoemd. De Real Estate Investment Trust is wel geregistreerd bij de SEC. Echter, het fonds wordt niet verhandeld op nationale beurzen. Hoe verdien je geld met een PNLR? Dit verschilt heel erg per fonds. Je kunt bijvoorbeeld winst maken door aandelen-inkoop-programma’s. Maar ook secundaire marktplaatstransacties komen voor in combinatie met PNLR. Let wel op, de mogelijkheden bij een PNLR zijn vaak meer beperkt.

Particuliere REITs

Als laatste zijn er ook nog particuliere REITs waarin jij kunt gaan investeren. Particuliere REITs bestaan vaak uit vastgoedfondsen of bedrijven die vrijstelling hebben gekregen van de SEC. Zij hoeven zich dus niet te registreren. Daardoor worden ook de aandelen van particuliere REITs niet verhandeld op nationale beurzen. Meestal zijn dit soort REITs het meest geschikt voor institutionele beleggers. Ook bij deze vorm van REIT zul je dividend uitbetaald krijgen zodra hetgeen waarin je investeert winst maakt.

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

Waarom is het dividend van een REIT uniek?

Real Estate Investment Trusts verschillen in diverse opzichten van normale aandelen. Maar wat ze het meest onderscheidt is toch wel hun unieke dividend. Het valt op dat REITs vaak een hoog dividend uitbetalen. Maar hoe kan dit? REITs moeten wettelijk verplicht maar liefst 90% van hun belastbaar inkomen uitbetalen. Dit is ontzettend veel waardoor het dividend omhoog gaat. Daarnaast hebben REITs ook het belastingvoordeel dat deze inkomsten niet belast worden op bedrijfsniveau. Je houdt daarom meer geld over na het betalen van belasting. Ook is het voor REITs vaak mogelijk om zelfs meer dan 90% uit te betalen. Sommige REITs betalen zelfs meer dan 100% van het belastbare inkomen uit. Dit is vaak een houdbaar patroon. Hoe een REIT meer dan 100% van het belastbare inkomen kan uitbetalen is een erg technisch verhaal dat we hier niet zullen bespreken.

Andere voordelen van REITs

Een hoger dividend dan gemiddeld is natuurlijk een prettig voordeel dat REITs met zich mee brengen. Echter, REITs brengen nog andere voordelen met zich mee. Zo zijn de inkomsten van REITs vaak relatief zeker. Dit komt omdat de inkomsten bestaan uit huur of hypotheek welke mensen betalen die gebruik maken van een onroerend goed. Vaak worden panden gehuurd of wordt financiering van rentebetalingen aangevraagd voor een lange periode van tijd. In het contract dat de huurders van het pand afsluiten zal staan dat zij verplicht maandelijks moeten betalen. Hierdoor wordt de REIT verzekerd van een maandelijks inkomen. Als investeerder in de REIT ben je op deze manier bijna verzekerd van een minimaal uitgekeerde hoeveelheid dividend. Hoeveel dit precies is zal verschillen per REIT en fondsbeheerder.

Doordat je investeert in een onroerend goed zul je ook nog eens beschermd worden tegen inflatie over tijd. In het contract is een maandbedrag dat betaald moet worden namelijk vastgesteld. Immers, de huur van een pand varieert niet mee met de inflatie. Hierdoor ben je voor de duur van het contract beschermd tegen inflatie.

Omdat de winst hoger is, je meer zeker bent van een dividendbetaling en je geen last hebt van inflatie is een REIT een goede manier om te beginnen met investeren. Voor ervaren investeerders vormen REITs een goede oplossing voor het diversifiëren van de portefeuille. Op deze manier bieden REITs voor ieder iets wat past bij zijn/haar investeringswensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *