Wanneer je actief bent op de handelsmarkt voor activa dan ben je vast wel eens de term ‘contract for difference’ of de afkorting ‘CFD’ tegengekomen. Deze termen kom je met name tegen binnen de wereld van derivatenhandel. Maar wat is een CFD precies? Kort gezegd is een CFD een contract waarin je kunt handelen. Met dit contract zul je speculeren over de ontwikkelingen van de prijzen op diverse handelsmarkten wereldwijd. Denk bijvoorbeeld aan markten als forex, indices, grondstoffen, aandelen en treasuries. Als je op de juiste manier handelt in CFD’s dan kun je veel geld verdienen. Er zijn verschillende strategieën die jij kunt gebruiken met het handelen in deze contracten. Alle basisinformatie die je nodig hebt om succesvol te handelen op de derivatenmarkt met behulp van een contract for difference vind je in dit artikel.
Wat is een CFD precies?
CFD is dus een afkorting voor ‘contract for difference’. Het is een type financieel derivaatproduct. Zoals de naam al laat weten is het een contract. Het gaat om een contract tussen een belegger en een tweede partij. Deze tweede partij kan bestaan uit bijvoorbeeld een investeringsbank of spread betting-bedrijf. De contracten zijn vaak geldig voor een korte termijn. Maar wat is het nut van het contract precies? Een CFD is een overeenkomst om het verschil te betalen tussen twee bedragen. Het gaat om het verschil tussen de openings- en slotkoers van een onderliggende waarde. Je verdient geld met een CFD als jouw voorspelling van de koers juist is. Als jouw voorspelling niet klopt dan zul jij de tweede partij moeten betalen.
Hoe werkt een CFD?
Met CFD’s kun je dus gaan handelen. Als je de juiste strategie gebruikt dan kun je ook nog eens ontzettend veel geld verdienen met de handel in CFD’s. Maar hoe werkt het handelen met dit soort derivatenproduct precies?
Als je een CFD koopt dan ben je geen eigenaar van de activa waarop het contract betrekking heeft. Je doet slechts een voorspelling met betrekking tot de prijsontwikkeling van het derivaat. Het is mogelijk om een hefboomwerking te gebruiken bij het inzetten op de speculaties. Met behulp van een hefboomwerking kun je een klein bedrag inzetten en tegelijkertijd een grotere positie op de markt beheersen dan de positie die behoort tot het kleine bedrag. Het werkingsmechanisme van een hefboom op de derivatenmarkt kan het beste toegelicht worden met een voorbeeld. Dus stel dat je een hefboomwerking hebt van 100:1. Dan is er een margebedrag van 1000 dollar nodig om een handelspositie van 100.000 dollar op de markt te kunnen beheersen. Immers 100 keer 1000 is gelijk aan 100.000. Het nut van een hefboomwerking is het genereren van hogere winsten en de mogelijkheid tot spreiding van je kapitaal zonder dat je veel geld hoeft in te zetten. Uiteraard werkt een hefboom twee kanten op. Wanneer de voorspelling die je in de CFD had gedaan onjuist is dan zul je jouw geld verliezen.
Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten
Belangrijke eigenschappen van een CFD
Er zijn een aantal belangrijke eigenschappen die vastliggen bij het opstellen van een CFD. Als eerste staan er twee soorten prijzen genoemd in het contract: een biedprijs en een laatprijs. De biedprijs is de prijs die de koper van het contract wil betalen. De laatprijs is de laagste prijs die de verkoper van het contract accepteert. Het verschil tussen beide prijzen is de spreiding of ‘de spread’. Het verschil kan gezien worden als de kosten die je betaalt voor het kunnen handelen met de CFD. Vaak is het bedrag erg laag in vergelijking tot de potentiële winst die de CFD met zich mee brengt voor beide partijen. Echter, omdat de kosten wel betaald moeten worden is het belangrijk dat je zorgvuldig nadenkt over de biedprijs of laatprijs die je in het contract zet. Soms zijn er naast de spread ook nog andere extra kosten verbonden aan het handelen met een CFD.
Hoe begin ik met handelen in CFD’s?
Wanneer je wilt gaan handelen met CFD’s is het uiteraard van belang dat jij je financiën op orde hebt. Immers, je moet weerbaar zijn tegen verliezen. Daarnaast moet jij de markt waarop je gaat handelen ook voldoende bestudeerd hebben om goede voorspellingen te kunnen maken. Immers, wanneer je voorspellingen goed zijn zul jij winst maken. Als je wilt gaan starten met het handelen in CFD’s is het ook belangrijk dat je een goed handelsplan hebt. Wat zijn de mogelijke strategieën die je wilt gaan gebruiken? Wat is je doel? Wanneer wil je dit doel behalen? Wanneer je goed nadenkt voor het starten van de handel zal jouw kans op succes aanzienlijk verhoogd worden. Hieronder vind je kort genoemd de stappen die jou kunnen helpen bij het starten met handelen in CFD’s.
Stap 1: kies een markt
Wanneer je wilt gaan beginnen met handelen in CFD’s is het belangrijk dat je een markt kiest waarin je geïnteresseerd bent. Immers, je zult alle ontwikkelingen op die markt in de gaten moeten houden als je succesvol wilt zijn. En het is lastig om veel te lezen over een onderwerp dat je niet interesseert. CFD’s zijn te vinden op allerlei soorten markten en kunnen gekoppeld worden aan allerlei soorten activa. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, grondstoffen en obligaties. De markten strekken zich vaak wereldwijd uit.
Naast je interesses is het ook belangrijk dat de markt die jij kiest aansluit bij jouw handelsplan en jouw handelsdoelen. Immers, elke markt heeft zijn eigen unieke kenmerken die bijvoorbeeld de risico van de handel of de kans op winst kunnen beïnvloeden.
Stap 2: kies je actie
Wanneer je gaat handelen in CFD’s dan kun je ervoor kiezen om de kopende partij of de verkopende partij van een CFD te zijn. De voorspelling die jij wilt gaan doen moet aansluiten bij de gekozen partij voor een succesvol resultaat. Als je verwacht dat de prijs van een activa gaat stijgen dan kun je het beste kopen. Maar als je verwacht dat de prijs gaat dalen dan is het verstandig om de CFD te verkopen.
Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten
Stap 3: kies de grootte
De volgende actie zal bestaan uit het kiezen van een passende hoeveelheid CFD’s die je gaat verhandelen. Vaak staat één contract gelijk aan één activum. Dus bijvoorbeeld één CFD gelijk aan één aandeel. Het is bij het opstellen van de CFD of het kopen/verkopen van de CFD belangrijk dat je duidelijk aangeeft om hoeveel het gaat. Tijdens dit deel van het beginnen met handelen met CFD’s is het ook belangrijk dat je goed nadenkt over de hefboomwerking.
Stap 4: een stop- of limietorder toevoegen
Natuurlijk zitten er ook risico’s gebonden aan het handelen in CFD’s. Deze risico’s kun je beperken door een stop- of limietorder in te stellen. Deze bepaalt dat het contract wordt gesloten zodra de prijs een bepaalde waarde bereikt. Je kunt zo je maximale verlies instellen mocht jouw voorspelling onjuist zijn.
Stap 5: handelen en sluiten
Als je eenmaal de CFD hebt afgesloten is het belangrijk dat je de ontwikkelingen van de koers van het activum in de gaten houdt. Dit kun je doen via verschillende websites op het internet. Als je klaar bent om de transactie te sluiten dan kun je dit aangeven. Je zult dan de gegenereerde winst of verlies zien. Deze ontvang je of zul je moeten betalen.
“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”
Gratis training door Harm van Wijk
- Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
- Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
- Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?
100% Gratis – Volgende training begint bijna