Wat is dividend

Wat is dividend en hoe zorgt het voor een passief inkomen?

Wat ontzettend goed dat jij de stap hebt genomen om de mogelijkheden te onderzoek naar een passief inkomen. Dividend is namelijk één van de mooi manieren om op een passieve manier een extra inkomstenstroom te kunnen genereren. Maar wat is dividend nu eigenlijk, hoe kun je een dividend aandeel herkennen en hoeveel levert het op? Dit zijn allemaal vragen waarvan we ons kunnen voorstellen dat je hier nog niet alles van weet. Daarom leggen wij je in dit artikel stap voor stap uit hoe jij op een relatief eenvoudige manier een extra inkomstenstroom kunt genereren door te investeren in de juiste dividend aandelen. Lees dus snel verder!

Wat is dividend?

De prangende vraag is natuurlijk; ‘Wat is dividend?’ Wanneer een bedrijf winst maakt, dan gaat het natuurlijk in de meeste gevallen goed met het desbetreffende bedrijf. Wat zo’n bedrijf dan vaak doet, dat is het uitbetalen van de winst aan de aandeelhouders als vorm van beloning. Dit kan door nieuwe aandelen uit te geven aan de aandelenhouders, maar ook door het ‘cash’ uit te betalen. Wanneer er wordt gekozen voor de uitbetaling is cash, dan zal dit vanuit de bedrijfskas rechtstreeks op de beleggingsrekening van de aandeelhouder worden gestort.

Je kunt het eigenlijk zien als een soort van cadeautje. Toch is er wel een kleine kanttekening, want direct na de uitbetaling zal je zien dat het aandeel zak met de hoeveelheid van het uitgekeerde dividend. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want het bedrijf is dan opeens iets minder waard. Op lange termijn zal dit weer worden rechtgetrokken en zal je zien dat je vermogen gestaagd zal stijgen gedurende de jaren.

Keert ieder bedrijf dividend uit?

Bedrijven die geen dividend uitkeren

Nu je weet wat dividend is zal jij jezelf vast afvragen of ieder bedrijf dividend uitkeert. Dit is niet het geval. Daarom is het belangrijk goed te onderzoeken welke bedrijven wel of geen dividend uitkeren wanneer jij een passief inkomen wilt genereren met dividend. Een bedrijf kan er namelijk voor kiezen dat wanneer een bedrijf heel hard groeit de winst weer geherinvesteerd in het bedrijf om verdere groei te stimuleren.

Dan komt dit in de meeste gevallen ook de prijs van het aandeel ten goede en stijgt je vermogen. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat een bedrijf te weinig of zelfs geen winst maakt. Dan is het logisch dat er voor wordt gekozen geen dividend uit te betalen.

Er zijn ook bedrijven die het simpelweg liever niet aandurven om dividend uit te betalen. Want vaak zien we dat de beleggers van bedrijven die dividend uitkeren hier enorm veel waarde aan hechten. Wat je namelijk vaak ziet, is dat deze investeerders een bepaalde verwachtingspatroon hebben. Ze verwachten jaarlijks een gelijk of zelfs hoger rendement. Maar zoals je weet is ook de economie niet te voorspellen en kan het voorkomen dat een bedrijf genoodzaakt is te snijden is de winstuitkering.

Dit betekend dat de periodieke uitbetaling van dividend zal dalen. Dit is iets wat bij veel beleggers vaak in het verkeerde keelgat schiet. Vaak wordt dit door de belegger gezien aan een vorm van zwakte, wat daarmee weer een directe invloed heeft op de reputatie en ook de koers van het aandeel van het bedrijf.

Bedrijven die wel dividend uitkeren

Wanneer een bedrijf er bewust voor kiest wel dividend uit te keren, dan laat een bedrijf hiermee zie dat ze de zaken goed op orde hebben. Om dividend te kunnen uitkeren moet een bedrijf namelijk continu winst maken. Uit ervaring spreek ik dat het fijn is om een vaste bron van inkomsten te hebben. Zo geldt dit ook voor de meeste beleggers. Ze willen een stuk zekerheid en kiezen daarom bewust voor dividend aandelen in plaats van te investeren in normale/speculatieve aandelen. Een passieve vorm van inkomsten naast onze vaste baan, dat willen we toch allemaal?

passief inkomen met dividend

Hoe veilig is beleggen in dividend aandelen?

Nu je weet wat dividend aandelen zijn, gaan we verder naar natuurlijk een ontzettende belangrijke stap in het proces. Je hebt inmiddels de stap genomen om te gaan beleggen en wanneer je nog in de oriënterende fase zit, dan kan dit je wellicht helpen. Er zijn mensen die kiezen voor safe, onze spaarrekening levert tegenwoordig weinig tot niets op dus kiezen ze voor het beleggen in dividend aandelen. Maar hoe veilig zijn deze aandelen?

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, zo geldt dit ook voor aandelen die dividend uitkeren. Dividend wordt in de meeste gevallen uitgekeerd vanuit de winst die een bedrijf kan missen. Je kunt je voorstellen dat een bedrijf er niet bij gebaat is geld uit te keren wat het bedrijf niet kan missen. Wanneer een bedrijf geld uit keert dat er niet is, dat wil je niet als bedrijf. Het komt je cashflow niet ten goede en ook je reputatie zal er niet beter van worden. Zoals eerder aangegeven vinden ook beleggers het niet fijn wanneer een bedrijf kiest voor een verlaging van het dividend. De grote aandeelhouders kunnen het management hier immers op afrekenen, dus ze zullen wel extra goednadenken voordat ze hieraan beginnen te sleutelen.

Toch zijn er ook enkele uitzonderingen. Wat je ook met enige regelmaat ziet, is dat bedrijven aandeelhouders willen proberen te lokken. Nu zal je denken hoe doen ze dit? Je weet wat dividend is, dus dan zal je het antwoord wellicht zelf kunnen invullen. Ze proberen je te lokken met een extra hoog dividend. Wat je bij deze bedrijven ziet is dat ze vaak niet aandelen uitgeven om nieuw kapitaal te werven en te gebruiken voor o.a. overnames van andere bedrijven.

Verschillende soorten dividend

Wanneer jij je strategie hebt bepaald, dan weet je ook dat het investeren in dividend aandelen hoort bij een lange termijn strategie. Vaak zie je namelijk dat je voordat je in aanmerking komt voor de uitbetaling van dividend je het aandeel een bepaalde periode moet bezitten. Daarnaast wordt het dividend vaak per kwartaal of in vele gevallen jaarlijks uitbetaald. Doordat je op twee verschillende manier dividend kunt ontvangen kan het soms voorkomen dat je niet precies doorhebt wanneer je dividend ontvangt.

Stockdividend

Wanneer een bedrijf ervoor kiest om op deze manier dividend uit te betalen, dan betekend dit dat jij je dividend ontvangen in de vorm van nieuwe aandelen. Dan heb je dus feitelijk meer aandelen en zal je de volgende keer ook over dit stukje dividend wederom dividend ontvangen. Dat is exact waarom dividend bij een lange termijn strategie hoort, want de kracht van compound interest of terwijl ‘rendement op rendement’ neemt naarmate de tijd vordert exponentieel toe. Erg interessant ook wanneer je gaat beleggen met weinig geld.

Cashdividend

De tweede optie die we kennen is de uitbetaling in de vorm van cash. Dit betekend dat jij ervoor kunt kiezen dit geld op te nemen, maar vaak zie je, vooral bij lange termijn beleggers dan ze het herinvesteren in hetzelfde aandeel of eventueel andere aandelen. Op deze manier bouw jij in de loop van de tijd een ijzersterke portefeuille aandelen op!

>>Ontdek de 7 geheimen van succesvol beleggen<<

Wanneer ontvang je dividend

Zoals hierboven reeds benoemd zien we vaak dat bedrijven ervoor kiezen voor een jaarlijkse uitbetaling van het dividend. Ook zijn er bedrijven die ervoor kiezen dividend uit te keren per kwartaal. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar bedrijven die dit uitkeren per kwartaal, dan kan ik namelijk met dividend eerder herbeleggen in kansrijke aandelen of herbeleggen in hetzelfde dividend aandeel uiteraard.

Hoeveel dividend ontvang je?

Nu je weet wat dividend is, wil je natuurlijk ook weten hoeveel dividend je per aandeel ontvangt. Hoeveel dividend je ontvangt, dat is afhankelijk van de winst van het bedrijf. Dat is eigenlijk heel erg logisch. Naast de hoogte van de winst is het natuurlijk ook van belang hoeveel aandelen jij zelf hebt in het desbetreffende bedrijf. Des te meer aandelen je hebt, des te meer dividend je ontvangt.

Hoeveel belasting betaling ik over mijn dividend?

Wanneer je dividend ontvangt, dan is dit voor de belastingdienst een vorm van inkomsten en logisch, want de grote spelers verdienen hier een volledig passief inkomen mee. De belasting op dividend aandelen bedraagt 15%, maar kan worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Deze belasting wordt namelijk (deels verplicht, maar vaak als service) alvast ingehouden op je rendement. Je ontvangt van je broker aan het einde van het jaar een overzicht die je vervolgens nodig hebt bij het invullen van je belastingaangifte. Wanneer je hier wat meer informatie over wilt, dan is het raadzaam even de website van de belastingdienst te raadplegen.

Wat zijn goede dividend aandelen?

Zelf ben ik enorme fan van Dividend aandelen, het levert mij ieder kwartaal een leuke extra stroom van inkomsten op die ik vervolgens herinvesteer om mijn vermogen te laten stijgen. Inmiddels begint het effect van rente of rente daadwerkelijk haar vruchten af te werpen. Er zijn verschillende soorten dividendaandelen. Om je alvast een eindje op weg te helpen heb ik hier een aantal dividend aandelen voor je verzameld waarvan ik zelf fan ben:

AT&T

Dit is het grootste telecombedrijf van Amerika, het huidige dividend is 7%, dat betekend wanneer jij € 10.000 investeert je hier jaarlijks € 700 dividend voor ontvangen. Wanneer je het 8e wereldwonder, rente op rente haar werk laat doen, dan zal je in het 2e jaar €749 dividend ontvangen, maar liefst € 49 meer dan het jaar ervoor. Om je een beeld te geven hebben we in onderstaande tabel een overzicht voor je gemaakt over 7 jaar. Zoals je kunt zien genereer jij op deze manier passief 50% rendement. Moet je nagaan wanneer je ervoor kiest ook nog eens periodiek te gaan beleggen!

TermijnSaldoDividendRendement
1e jaar € 10.000,007% €    700,00
2e jaar € 10.700,007% €    749,00
3e jaar € 11.449,007% €    801,43
4e jaar € 12.250,437% €    857,53
5e jaar € 13.107,967% €    917,56
6e jaar € 14.025,527% €    981,79
7e jaar € 15.007,307% €  1.050,51

Daarnaast zijn er nog tal van andere aandelen die zorgen voor een interessant dividend.

Coca-Cola – 3%

Ahold Delhaize – 3,5%

Exxon Mobil – 5,94%

New York Mortgage Trust – 8,85%

Zoals je ziet zijn er tal van bedrijven waarmee jij relatief eenvoudig een passief inkomen kunt generen in de vorm van dividend. Het is echter wel van belang dit actief in de gaten te houden. Zoals je eerder hebt gelezen kan het namelijk voorkomen dat een bedrijf haar dividend verlaagt en het verstandig is als belegger een andere keuze te maken.

>>Wil jij ook succesvol beleggen, download dan hier de gratis handleiding en ontdek hoe jij de meest kansrijke aandelen kunt vinden.<<

De kracht van rendement op rendement

Niet voor niets wordt dit fenomeen ook wel het 8e wereldwonder genoemd. Zoals je in bovenstaande tabel ziet neemt de kracht van rente op rente naarmate de tijd vordert exponentieel toe. Daarom is het van groot belang dat je voor jezelf de juiste strategie kiest, want enkel met de juiste strategie en kennis kun jij een winstgevende belegger worden op de beurs! Dus investeer eerst in kennis en dan pas in aandelen, want ook jij wilt je zuurverdiende centen niet verliezen toch?

Hoe vind ik de juiste aandelen

Wanneer je eenmaal weet hoe jij de juiste aandelen kunt vinden door goed te kijken waar je op moet letten kun je deze kennis in lengte van jaren toepassen en zorgen voor prachtige rendementen op de beurs. Echter is het gevaarlijk wanneer jij zonder kennis aan de slag gaat. De hierboven genoemde dividenden kunnen namelijk in theorie binnen 24 uur allemaal zijn veranderd. Deze kans is nihil, maar wees je ervan bewust dat je zonder de juiste kennis je geld voor een deel of zelfs volledig kunt verliezen. Daarom is het altijd verstandig jezelf te blijven verrijken met de nodige kennis. Wil jij weten hoe je eenvoudig winstgeven aandelen kunt ontdekken, dan is dit gratis E-book echt iets voor jou!

Mijn persoonlijke ervaring

Het lijkt misschien we mooi om waar te zijn, maar dit is echt niet het geval. Zelf ben ik inmiddels zo’n 3 jaar actief op de aandelen beurs en ook ik ben begonnen met vallen en opstaan. Helaas heb ik in het begin van mijn ‘carrière’ de grote fout gemaakt direct te investeren in aandelen in plaats van in kennis. Met het verlies wat ik in de eerste maanden heb gemaakt, had ik met gemak vele cursussen kunnen volgen.

Uiteindelijk ben ik ontzettend blij dat ik er toch voor heb gekozen een cursus te volgen. Het grote voordeel aan het volgen van dergelijke cursussen is, dat je na deze cursus niet klaar bent, maar het dan pas echt gaat beginnen. Je komt in een community met alleen maar gelijkgestemden en met één doel, dat is geld verdienen! Wanneer je twijfelt over de aan of verkoop van een bepaald aandeel kunnen je mede ‘lotgenoten’ je net dat extra zetje geven om iets wel of juist niet te doen. Op deze manier kun je elkaar behoeden voor fouten en helpen bij extra successen!

Inmiddels bestaat ongeveer 25% van mijn portefeuille uit dividend aandelen. En je mag best weten, ik ben een relatief defensieve belegger. Ook ik wilde in het begin snel rijk worden, maar al snel kwam ik tot de conclusie dat de kans op het winnen van de staatsloterij een stuk groter is. Dus waarom zou je er niet voor kiezen om langzaam rijk te worden? Doordat ik jaarlijks mijn dividend herinvesteer in zowel dividend als groei aandelen zorg ik ervoor dat mijn vermogen jaarlijks groeit. Door de kracht van rendement op rendement creëer ik het welbekende ‘hockeystick’ effect.

Zelf heb ik de cursus gevolgd bij Harm van Wijk, ik had er destijds zeker mijn bedenkingen bij en was ik vooraf wat sceptisch, want laten we eerlijk zijn hoe kan iemand je in een paar lessen leren hoe jij succesvol kunt beleggen? Uiteindelijk heb ik toch de stap genomen en de lessen die ik daar heb geleerd, die pas ik nog altijd dagelijks toe. Ook de community met meer dan 40.000 leden zorgen ervoor dat ik wanneer ik even de moed verlies, direct weer de goede kant op word gestuurd.

Uiteraard is de keuze volledig aan jezelf, maar besef je goed dat wanneer jij zonder kennis begint met beleggen de kans groot is dat jij je geld ziet verdampen en dat is iets wat natuurlijk niemand wil. Door het volgen van een cursus en het blijven vergaren van kennis kun jij van jezelf een succesvolle belegger maken en in lengte van jaren een passief inkomen genereren, dat wil jij toch ook?

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *