beginnen met beleggen

Wanneer beginnen met beleggen?

Beleggen in aandelen, is dit iets wat ook al een hele tijd door jouw hoofd spookt? Weet je niet wanneer je het beste kunt beginnen beleggen en stel jij jezelf al maanden die ene vraag; ‘wat is nu het juiste moment om te beginnen met beleggen?’ Dat snappen wij ontzettend goed! Beleggen is natuurlijk voor velen van ons iets wat totaal buiten onze comfortzone is. Van het geld veilig op de bank, naar een omgeving waar je geld ineens tot leven komt. Dit kan zowel in positieve, maar ook in negatieve zin zijn. Aandelen bewegen en de koers is geen seconden hetzelfde. Maar wat is nu het juiste moment om te beginnen met beleggen, om eerlijk te zijn is er geen perfecter moment dan vandaag. Wil jij weten waarom je vandaag zou moeten beginnen met beleggen? Lees dan verder.

Hoe bepaal ik het moment waarop ik ga beleggen

Nu je weet wat aandelen zijn is het van belang te bepalen wat nu het juiste moment is om te starten met investeren in aandelen. Het beste moment om te beginnen met aandelen, dat is vandaag. En wanneer je diezelfde vraag nogmaals stelt, dan zullen we nog steeds hetzelfde antwoord geven op die ene prangende vraag. Waarom vandaag beginnen met beleggen in aandelen het enige antwoord is op deze vraag is als volgt; Niemand weet wat er morgen gebeurt en wat gisteren is gebeurt kun je niet veranderen. Wel kun je lering trekken uit zaken die in het verleden zijn gebeurt om er zo voor de toekomst anders naar te gaan kijken. Wist je dat de eerste stap van het beginnen met beleggen niet direct het aankopen van aandelen is?

Wat is de eerste stap wanneer ik begin met beleggen?

Misschien heb jij in het verdelen al wel eerder te maken gehad met investeren, wat dacht je van investeren in zonnepanelen, maar vind je het nu tijd voor iets anders. Velen van ons zullen denken dat de eerste stap voor het beginnen met beleggen het kopen van aandelen is. Maar niets is minder waar.. Wanneer je een taart wilt bakken, dan zou je toch immers eerste moeten weten wat je hiervoor nodig hebt en hoe je dit gaat aanvliegen. Dit geldt voor beleggen eigenlijk precies hetzelfde. Het is van belang dat je weet wat je doet, want zoals je vaak genoeg hoort; ‘beleggen draagt risico’s met zich mee, je kunt je inleg of een deel hiervan .’

Toch is en blijft dit de harde realiteit, de beurs is geen speeltuin alleen diegene met een doel en goede strategie zullen op lange termijn geld verdienen. Dit geldt wordt verdient door mensen die beginnen met beleggen zonder kennis. Dus het belangrijkste is, lees je in een echte aanrader hiervoor is ‘de intelligente belegger’ Op deze manier heb je een reëel beeld wat er nu daadwerkelijk speelt op de beurs.

We hopen natuurlijk niet dat we je hebben afgeschrikt? Maar we willen dit wel even duidelijk gezegd hebben, want met de juiste kennis kun ook jij op een relatief eenvoudige en snelle manier beginnen met beleggen. Dus lees je in en zorg dat je weet wat je doet. Kies je voor ‘gok’ aandelen of investeer je in de toekomst. We weten immers allemaal dat de benzine en vooral diesel auto binnen enkele jaren uit ons straat beeld zullen verdwijnen. Daarnaast is groene energie een enorm hot item. Kortom, met een beetje gezond verstand kun jij zo enkele sectoren voor jezelf benoemen die de komende jaren kunnen zorgen voor extra innovatie en daarmee ook zullen groeien.

beleggen wanneer begin je

Het instapmoment bepalen kan niemand

Maak je niet druk, wanneer je de historische data erop naslaat zul je zien dat er eigenlijk nooit een ‘ideaal’ moment is om te beginnen met beleggen. Zelfs de grootste professionals met tientallen jaren ervaring kunnen de beurs niet ‘timen’. Daarom is het van belang niet te wachten en zoals eerder aangegeven begin vandaag. Hoe eerder je begint, hoe beter. Op deze manier kun je namelijk snel gebruik maken van de kracht van herinvesteren ook wel compound interest genoemd.

Dit wordt ook wel het 8e wereldwonder genoemd. Rente op rente. Om jullie een idee te geven, wanneer jij jaarlijks een rendement maakt van 7% verdubbel jij je inleg binnen 7 jaar.. kortom, waar wacht je nog op?! Het leuke is 7% is helemaal niet onmogelijk en voor veel beleggers wanneer dit hun jaargemiddelde is een ‘mager’ jaar. Door het herbeleggen van tussentijds uitbetaald dividend wordt jouw beleggingsportefeuille alleen maar sterker.

Beurzen gaan op en neer hoe ga ik hiermee om?

Dat beurzen of beter gezegd, de koersen op en neergaan dat noemen ze marktwerking. In sommige gevallen kunnen de koersen flink fluctueren. Wat dacht je van het begin van de corona pandemie? Dat zorgde voor koersdalingen van tot wel 50% of meer! Toch horen deze koersdalingen bij het beleggen en is het belang van een Cashpositie enorm groot! Toch kunnen we ons voorstellen dat deze koersschommelingen de nodige onrust in je hoofd met zich kunnen meebrengen. Een koersval hoort erbij en in de meeste gevallen hersteld deze zich weer. Het is belangrijk om je aan de gekozen strategie vast te houden en niet te handelen uit emotie.

Laat geld voor je werken en zet vandaag de 1e stap naar financiële vrijheid!

Geef je hersenen de schuld

Het klinkt misschien gek, maar toch is het zo.. We kunnen ons voorstellen, vooral wanneer je net begint met beleggen je constant de beurskoersen in de gaten houdt. Het kan namelijk heel goed zijn dat je een enorme onrust voelt wanneer er een daling gaande is op de beurs. Dit is natuurlijk niet zo vreemd, want je ziet letterlijk je zuurverdiende centen in rook opgaan. Hierdoor hecht je onbewust enorm veel waarde aan deze gebeurtenis. Wanneer informatie al veel langer bekend is, dan vinden onze hersenen dit veel minder erg. Terwijl in praktijk de impact net zo groot kan zijn.

Toch wanneer het onverwacht komt en het actueel nieuws over de financiële markt betreft ervaren onze hersenen dit als veel erger. Toch heeft het maar een beperkte invloed wanneer je het bekijkt op lange termijn. Wanneer je bijvoorbeeld gaat kijken naar de historie van de S&P500-index zie je dat het gemiddelde rendement in de afgelopen 30 jaar circa 10% per jaar is. Een periode waarin zowel de dotcom-crash, Azië-crisis als de kredietcrisis plaatsvonden.

hersenen tijdens het beleggen

Geduld is een schone zaak

Wanneer je een strategie hebt, houd je hier dan ook aan vast. Zelf wanneer een beurs een enorme daling doormaakt, zoals we zagen in maart 2020. Zien we dat belegger met het meeste geduld het beste af zijn. Veel mensen zien deze daling juist als een kans op aandelen met ‘korting’ te kopen. En zo te doen aan dollar cost averaging. Het omlaag brengen van je gemiddelde aankoopkoers.

Gespreid beleggen

Wanneer beginnen met beleggen, Het is dan als eerst belangrijk voor jezelf te bepalen met welk bedrag je dit wilt doen. Je kunt ervoor kiezen ineens een flink bedrag te investeren, maar een andere optie is te kiezen voor gespreid beleggen. Bijvoorbeeld door iedere maand een vast bedrag te investeren. Het voordeel is dat je de ene maand meer aandelen kunt kopen voor hetzelfde geld en wanneer de koers hoger is koop je er uiteraard minder. Hierdoor spreid je het risico van schommeling in de koersen. Door op deze manier te beleggen ben je vaak minder snel geneigd aanpassingen te doen in je portefeuille. Zo laat je je niet afleiden door de gebeurtenissen die gebeuren op korte termijn. Zo kun jij jezelf vasthouden aan je lange termijn strategie.

Wacht niet langer en begin vandaag met beleggen in aandelen!

Ook jij kunt vanaf vandaag beginnen om je geld voor je te laten werken, voor de meesten lijkt het een onhaalbaar doel, maar niets is minder waar! Zelf heb ik enorm veel baat gehad bij het gratis E-book van Harm van Wijk. Harm leert je op een toegankelijk manier in 10 stappen beleggen. Op deze manier kun jij stap voor stap een bouwen aan een financieel onafhankelijk leven!

Jaa, ik wil leren beleggen in 10 stappen met dit gratis E-Book!

1 gedachte over “Wanneer beginnen met beleggen?”

  1. Pingback: Hoeveel bespaar je met zonnepanelen? - Beginnen met investeren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *