wanneer krijg je dividend

Wanneer krijg je dividend?

Wanneer jij al wat langer in de wereld van aandelen zit, dan zal het begrip ‘dividend’ je vast niet onbekend in de oren klinkt. Maar wanneer krijg je dividend? Waar dividend aandelen voor velen niet interessant zijn, zijn ze dat voor mij juist wel! Wist jij dat je met de juiste dividend aandelen een prachtig passief inkomen kunt genereren die naarmate de tijd vordert alleen maar groter wordt? Dus wanneer jij nog niet in het bezit bent van dividend aandelen, dan is het misschien verstandig je hier toch eens in te gaan verdiepen. Deze aandelen kunnen naast dat ze zorgen voor de juiste balans binnen je portfolio je ook een mooi passief inkomen opleveren. In dit blog behandelen we verschillende facetten, en staat de vraag; ‘Wanneer krijg je dividend’ centraal. Lees dus snel verder!

Wat is dividend

Wat is nu precies dividend? Wanneer jij speelt met de gedachten om passief inkomen te gaan genereren door middel van dividend, dan is het handig dat je weet wat dividend nu precies is en hoe het werkt. Dividend is eigenlijk niets meer dan een uitkering vanuit een bedrijf richting haar aandeelhouders. Dit dividend wordt meestal betaald vanuit de winst van een bedrijf. Dit is voor het bedrijf een manier om het opgebouwde geld dat ze in kas hebben uit te keren aan de aandeelhouders. Het bedrag wat ze niet uitkeren, dat zullen ze in de meeste gevallen deels of volledig herinvesteren in het bedrijf.

Hoe krijg je dividend

Nu je wat dividend is, is het ook handig om te weten hoe je dividend krijgt. Je kunt dividend op twee verschillende manieren ontvangen. Dan kan door middel van geld (cashdividend) of een bedrijf kan ervoor kiezen dat ze de uitbetaling van dividend in de vorm van extra aandelen doen (stockdividend). Om dividend te kunnen krijgen moet je dus in het bezit zijn van een bepaald aandeel dat ook daadwerkelijk dividend uitkeert. Om te bepalen wanneer je dit aandeel daadwerkelijk in bezit moet hebben zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moeten houden. Welke dit zijn, dat leggen we je hieronder verder uit.

Wanneer krijg je dividend

Het leuke aan dividend is, dat jij precies kunt berekenen hoeveel je krijgt. Op deze manier kun jij dus goed een strategie bedenken die past bij het door jou te behalen doel. Het is wel van belang om alles in perspectief te schetsen. Het is daarom dus erg belangrijk om bewust om te gaan met je beleggingen. Het voordeel aan het berekenen van je dividend is namelijk dat jij voor jezelf op voorhand kunt bepalen of het geïnvesteerde geld het rendement en ook de moeite waard is.

Wanneer jij een aandeel die dividend uitbetaald koopt, dan betekend dit helaas niet automatisch dat jij ook direct dividend ontvangt. Bedrijven betalen hun dividend namelijk periodiek uit, in de meeste gevallen kiezen bedrijven ervoor om dit ieder kwartaal te doen. Wanneer je dividend krijgt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals Ex-dividend datum. Dit klinkt ontzettend lastig, maar we zullen het wat eenvoudiger voor je maken.

De ex-dividend datum is de datum waarop het dividend wordt toegekend. Vaak zien we dat de koers met ongeveer de waarde van dit uit te betalen dividend zakt. Wanneer jij dus het aandeel in je bezit hebt op de dag voor de ex-dividend datum, of terwijl de toekenningsdatum dividend, dan krijg jij dividend. Wanneer krijg je nu dit dividend? Helaas krijg je dit dividend niet op dezelfde dag, hier gaan vaak enkele weken overheen. Vaak zien we dat de daadwerkelijke uitbetaling van het dividend 4 weken na de ex-dividend datum is.

>>Ontdek de 7 geheimen van succesvol beleggen<<

Welke aandelen keren dividend uit

Er zijn natuurlijk ontzettend veel aandelen, dat betekend dat er ook heel veel bedrijven zijn die dividend uitkeren. Maar welke aandelen of beter gezegd, welke bedrijven betalen dividend? Om jullie een eindje op weg te helpen is de website Yahoo Finance een enorm populair en ook handig hulp middel. Wanneer je net begint met beleggen, zet deze website dan direct in je favorieten. Naast dat je allerlei relevante informatie kunt vinden, vind je hier ook het laatste nieuws van een aandeel.

Om jullie een voorbeeld te geven, zelf heb ik het aandeel AT&T (ticker:T). Dit is Amerika’s grootste telecomprovider en teven eigenaar van de populaire zender(s) HBO. Dit aandeel betaal maar liefst 7,12% dividend uit. De huidige prijs van het aandeel is momenteel € 29,27. Ze betalen hun dividend keurig per kwartaal. Wat betekend dat jij ieder kwartaal 1/4e deel van deze 7,12 % krijgt uitgekeerd. Dit betekend dat jij ieder kwartaal over ieder aandeel AT&T dat jij bezit een dividend ontvang van € 0,52. Dit is meer dan op een gemiddelde spaarrekening toch?

Op de website Yahoo Finance kun jij eenvoudig zien of en hoeveel een bedrijf uitkeert aan dividend. In dit voorbeeld zie je in de bovenste kolom de hoogte van het dividend (Forward Dividend & Yield) € 2,08 – 7,12 %. En in de 2e kolom zie je de Ex-dividend datum. Deze ligt voor dit aandeel op 8 april. Dit gold voor Q1. Voor Q2 2021 geld uiteraard een andere datum, dit zal zijn in de 1e week van Juli.

voorbeeld dividend aandeel

Hoeveel dividend krijg je

Nu je weet wanneer je dividend krijgt, is het ook handig te weten hoeveel je krijgt. Zoals hierboven aangegeven kun je op een relatief eenvoudige manier achterhalen hoeveel dividend je voor een bepaald aandeel krijgt. Dit is dus afhankelijk van de hoogte van het dividend en het aantal aandelen dat jij op het moment van de Ex-dividend datum in je bezit hebt. Op deze manier kun jij voor jezelf een rekensommetje maken of het rendement opweegt tegen de tijd die het kost om hierin te investeren. Stel je kiest ervoor om € 10.000 te investeren tegen een dividend van 7% dan zal je het 1e jaar € 700 dividend ontvangen. Het 2e jaar daarentegen ontvang je geen 7% over die € 10.000 euro, maar over de € 10.700 dat betekend € 749 dividend.

De voordelen van dividend op lange termijn

Dat de meeste beleggers kiezen voor een lange termijn strategie, dat is natuurlijk niet zo vreemd. De meesten van ons willen snel rijk worden, helaas is weinigen van ons (inclusief mijzelf) dit gegeven. Er zijn 2 belangrijke zaken wanneer jij start met beleggen;

  1. Geduld
  2. Nog meer geduld..

Dit klinkt als een enorm cliché, maar heb jij wel eens uitgerekend wat de kracht van rente op rente is? Niet voor niets wordt dit fenomeen in de beleggers wereld ook wel het 8e wereldwonder genoemd! Dit in combinatie met periodiek beleggen zorgt ervoor dat jij op lange termijn een geweldig vermogen kunt opbouwen.

Belasting betalen over dividend

Wanneer je dividend krijgt uitgekeerd, dat zal een broker hier standaard 15% op inhouden. Dit is vanuit de overheid verplicht. Maar wist jij dat je deze 15% gewoon weer terug kunt vragen? Dit kan eenvoudig door het aan te geven tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Je krijgt namelijk van je bank of broker een jaaroverzicht en die cijfers neem je keurig 1 op 1 over op je belastingaangifte. Wanneer je hier meer over wilt weten, dan is het verstandig even te kijken op de website van de belastingdienst.

Passief inkomen met dividend aandelen

Een passief inkomen genereren, wie wil dat nu niet? Inmiddels hoor ook ik bij deze groep die op een passieve manier een inkomen genereert. Doordat ik een portefeuille aandelen heb opgebouwd die ieder kwartaal een dividend uitkering doen, bouw ik stap voor stap deze ‘digitale portemonnee’ verder uit. Doordat het periodiek beleggen en het herinvesteren van dividend wordt deze groei jaar op jaar alleen maar groter en sterker.

Op deze manier weet ik dat ik op lange termijn een dusdanige vorm van passief inkomen kan genereren uit deze portefeuille dat ik ervoor kan kiezen het dividend rechtstreeks te laten uitbetalen. Op deze manier hoef ik het niet te herinvesteren om verdere groei te realiseren, maar ben ik zelf voorziend en kan ik hiermee mijn loon of een flink deel hiervan vervangen.

>>Wil jij ook succesvol beleggen, download dan hier de gratis handleiding en ontdek hoe jij de meest kansrijke aandelen kunt vinden.<<

Zorg voor een stabiele basis

Zoals we eerder hebben aangegeven is één van de belangrijkste peilers in dit proces geduld. Want ook Rome is niet in één dag gebouwd. Zorg er daarom voor dat jij een basis hebt waar jij de komende jaren altijd op kunt terugvallen. Die basis bestaat bij mij uit 2 zaken;

  • Mijn werk

Momenteel werk ik ondanks dat ik er bijna een volledig maandsalaris kan uithalen nog steeds in loondienst. Daarnaast vind ik het leuk om mijn geld te zien groeien. Daarom heb ik voor mijzelf de keuze gemaakt dat ik nog minimaal 3 jaar doorga met werken. Dat betekend dat mijn huidige vermogen plus wat ik maandelijks investeer nog zeker 3 jaar kan renderen. Na deze 3 jaar ga ik voor mijzelf de balans opmaken en kijken hoe de zaken ervoor staan. Kortom, zorg er altijd voor dat wanneer het even wat minder gaat jij een stuk zekerheid in gaat bouwen.

  • Een noodfonds

Beleggen is ontzettend leuk en vooral leerzaam. Naast deze twee zaken biedt beleggen een daadwerkelijke kans op financiële vrijheid, iets waar ik de afgelopen 3 jaar en ook de komende 3 jaar keihard aan zal blijven werken. Pas er wel voor op dat jij en ik spreek uit ervaring er altijd voor zorgt dat jij een noodfonds hebt. Beleg alleen met geld dat jij voor lange termijn kunt missen (3-5 jaar). Zorg er daarnaast voor dat jij ook voor onvoorziene kosten een spaarpotje hebt en niet alles blind (belegt) in aandelen. Hoe vervelend is het, dat wanneer je auto gerepareerd moet worden jij eerst een aantal aandelen Apple moet verkopen? Geloof mij, de koers staat altijd ongunstig wanneer je noodgedwongen iets moet verkopen.

noodfonds

Succesvolle aandelen selecteren

Nu je antwoord hebt op je vraag; ‘Wanneer krijg je dividend’ is het natuurlijk wel belangrijk dat je ook weet hoe jij nu die succesvolle aandelen kunt selecteren. Wat heb je immers aan aandelen die je op lange termijn niets opleveren? Laten we eerlijk zijn, als je dan toch begint, dan ook maar direct goed toch? Wanneer je begint met beleggen, dan is het aanbod aandelen enorm!

Wist jij dat er maar liefst ( en dit aantal loopt dagelijks op) 600 duizend verschillende aandelen op de markt zijn? Hoe ga jij in deze ontzettende vijver de juiste en vooral succesvolle aandelen vissen? We kennen natuurlijk allemaal de bekende aandelen zoals; Apple, Google, Facebook. Dit vinden de meesten van ons ontzettend saai, vaak te duur en niet uitdagend. Maar laten we even eerlijk zijn.. Wie verslaat Apple? Komt er ooit een zoekmachine die groter en beter is dan Google? Zal Facebook over 5 jaar worden ingehaald door een ander groot platform?

Wanneer jij jezelf deze eenvoudige vragen stelt, dan kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat deze aandelen toch niet zo saai zijn als dat ze doen vermoeden. Dat de rendementen op deze aandelen geen 10 – 20 % per jaar zijn, dat is ook niet zo vreemd. Dit zijn zoals ik het altijd zeg de basis aandelen voor mijn portefeuille. Deze leggen het fundament voor een stabiele basis.

Investeer in Kennis (incl. GRATIS cursus)

Wil jij naast deze aandelen rendementen tot wel 20% per jaar, dat kan! Maar beloof mij, dat je eerst investeert in kennis, voordat jij geld naar de beurs brengt. De beurs is namelijk geen speeltuin. Wanneer jij je geld zonder een goede strategie of nog erger zonder juiste kennis ‘zomaar’ ergens in investeert, dan is de kan groot dat jij je inleg of een deel hiervan zult verliezen. Daarom is de eerste stap van het investeren kennis. Nu je weet wanneer je dividend krijgt is natuurlijk ontzettend tof! Maar hoe jij de juiste kunt selecteren is natuurlijk veel belangrijker.

Het mooie aan de huidige tijd en dan hebben we het natuurlijk over ‘het internet’ is dat alles er (ook vaak gratis) te vinden is. Het enige wat jij dus hoeft te investeren, dat is tijd.. Dat is toch niet zoveel gevraagd?

Op het internet zijn allerlei goeroes te vinden die jouw tientallen procenten rendement beloven binnen enkele maanden of zelf weken tijd. Bullshit! Zelf heb ik de nodige tijd gespendeerd aan deze onzin, tot ik bij Harm uitkwam. Een vriend wees mij op het volgen van de gratis Cursus van Harm van Wijk. In eerste instantie was ik natuurlijk ietwat sceptisch, want ja.. ik had al de nodige onzin gehoord.

Na 3 minuten vol verbazing te hebben geluisterd was ik om. Harm weet deze vaak droge en ook saaie materie op een manier te vertellen die boeit. Hij slaat het ‘plat’ en weet iets in je te ‘triggeren‘ waardoor je wilt blijven kijken en vooral luisteren. Harm weet je namelijk in de 2,5/3 uur durende cursus de basis te leren van het beleggen. Daarnaast heb je ook toegang tot de enorme community met zeker 40.000 leden, die allemaal hetzelfde doel hebben; Geld verdienen! Dus wil jij op lange termijn ook geld verdienen, zet dan vandaag de eerste stap naar je financiële vrijheid! Het enige wat er van je gevraagd wordt is 3 uur van je tijd.. Blijf je liever de rest van je leven voor een baas werken dat is natuurlijk ook prima. Voor diegenen die wel de stap willen nemen, schrijf je in voor de cursus, want vol=vol!

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *