Waar kan ik het best in beleggen?

Waar kan ik het best in beleggen?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat er op heel wat verschillende manieren aan beleggen kan worden gedaan. Waarin je precies gaat beleggen of de manier waarop je gaat beleggen is in de praktijk sterk afhankelijk van de situatie in kwestie.

Niet alleen het budget dat je voor handen hebt, maar ook je risicoprofiel zijn hier (onder meer) voor bepalend. Het spreekt in ieder geval voor zich dat beleggen in tal van verschillende assets kan gebeuren. Zo kan je ervoor kiezen om te beleggen in vastgoed, maar is het eveneens een optie om te investeren in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Wat bovendien ook te denken van de cryptomarkt? In ieder geval, wanneer je graag wil investeren, maar je niet goed weet waarin kan de informatie op deze pagina je zeker verder helpen.

Wat is het bedrag dat je wenst te beleggen?

Er kan onmogelijk worden bepaald waar je het best in kan beleggen zonder in eerste instantie even te denken aan de financiële middelen die je hiervoor voor handen hebt. Beschik je bijvoorbeeld over een budget van 200.000 euro dat je kan investeren? Dan spreekt het voor zich dat je ongetwijfeld zal kijken naar andere investerings- of beleggingsmogelijkheden dan wanneer je een bedrag ter beschikking zou hebben van pakweg 1.000 euro. Zoveel spreekt voor zich.

Bekijk dus in eerste instantie altijd welk bedrag je wenst te beleggen en over hoeveel verschillende assets je dat eventueel wil gaan doen. Hoe meer je kan beleggen, des te meer spreiding er uiteraard ook kan worden gerealiseerd. Spreiding is nodig om de risico’s zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Over welk risicoprofiel beschik je precies?

 Wanneer je het budget hebt bepaald dat je voor handen hebt om te gaan beleggen is het tijd geworden om te kijken naar het risicoprofiel waarover je beschikt. Het risicoprofiel zal zoals de naam reeds aangeeft bepalen hoeveel (of hoe weinig) risico je wenst te lopen met jouw investeringen. Dit is eigenlijk voor iedereen anders.

Voor elk persoon geldt dat hij of zij voor zichzelf zal bepalen hoeveel risico’s men precies wil lopen. Niet alleen de persoonlijke voorkeur speelt wat dit betreft een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan het rendement dat je beoogt te behalen. Hoge potentiële rendementen gaan immers in de praktijk vaak gepaard met aanzienlijke risico’s.

Op welke termijn ga je beleggen?

Voor het merendeel van de beleggers geldt dat ze over een lange termijn beleggingshorizon beschikken. Dit drijft veel mensen niet zelden in de richting van bijvoorbeeld fondsen, maar ook van dividendaandelen. Wanneer je over een korte termijn beleggingshorizon beschikt is het echter mogelijk dat deze opties helemaal niet interessant zijn.

Dit bijvoorbeeld omdat er bij dividendaandelen toch ook een beetje wordt gerekend op het effect van de “compounding interest”. Sta dus altijd even stil bij de termijn waarop je wil beleggen. Dit niet in het minst wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om in te stappen in een periode waarin er sprake is van all time highs.

Hou rekening met het doel waarom je gaat beleggen

Tot slot dien je er rekening mee te houden dat er ook altijd stilgestaan moet worden bij het doel waarom je gaat beleggen. Wat dit betreft kunnen we denken aan twee verschillende opties. In eerste instantie kunnen mensen ervoor kiezen om te gaan beleggen met als doel om hun vermogen over tijd aanzienlijk te laten aandikken. Wanneer dat het geval is kan beleggen in bijvoorbeeld de juiste groeiaandelen een interessante keuze zijn. Het is echter ook mogelijk dat mensen graag een (extra) passieve inkomstenstroom willen creëren door middel van hun beleggingen. In dat geval kan het dan weer de moeite waard zijn om te kijken in de richting van dividendaandelen. De dividenden die je ontvangt kan je dan gaan herbeleggen of je kan ervoor kiezen om ze te gebruiken om extra inkomen te verzamelen. Voor welke optie jij uiteindelijk gaat kiezen is uiteraard aan jou.

Beleg enkel en alleen in datgene wat je begrijpt

Tot slot is het ongelofelijk belangrijk om er enkel en alleen voor te kiezen om te beleggen in datgene dat je begrijpt. Voor ongelofelijk veel mensen geldt dat ze gaan beleggen in de meest complexe beleggingsproducten zonder dat ze precies weten hoe ze werken en welke risico’s ze lopen. Het spreekt voor zich dat dit het risico dat je loopt aanzienlijk kan verhogen.

Beleg niet alleen maar met behulp van beleggingsproducten die je begrijpt, maar trek die lijn ook door naar de sector waarin je gaat beleggen. Ken je bijvoorbeeld helemaal niets van de farmaceutische industrie? Dan is het mogelijks niet interessant voor jou om daarin te gaan beleggen. Door uitsluitend te beleggen in datgene dat je begrijpt zorg je ervoor dat je geen onnodige risico’s zal lopen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *