spaargeld beleggen zonder risico

Ik wil mijn spaargeld beleggen zonder risico

Dat de rente op onze spaarrekening tot het minimum is gedaald en we geld moeten betalen voor het feit dat we geld op onze rekening hebben staan. Heeft beleggen natuurlijk populairder gemaakt dan ooit tevoren. De prangende vraag is natuurlijk kun je spaargeld beleggen zonder risico? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel; Nee, dit kan niet. Maar wist jij dat de bank eigenlijk exact hetzelfde doet wat jij nu vraagt? De bank belegd met geld dat wij op ‘lenen’ en we krijgen daar een vergoeding voor, dat noemen we rente. Als ik je vertel, dat jij wanneer je start met beleggen op een relatief veilige manier jaarlijks een rendement kunt halen van minimaal 4% dan willen we dit toch allemaal? Maar wat houdt je tegen? In deze blog zal ik je stap voor stap uitleggen hoe het werkt.

Nederlanders zijn spaarders

Wij Nederlanders staan bekend als een ‘spaar’volk. We hebben inmiddels gezamenlijk een aardige schatkist vol spaargeld opgepot. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal met dit geld en nog belangrijker wat levert het ons op? Om niet teveel uit te wijden, het zit als volgt. Wij ‘geven’ ons geld aan de bank zodat de bank hier vervolgens op kan passen. Hiervoor ontvangen wij een bepaalde vergoeding, dat noemen we rente. De rentestanden zijn momenteel dusdanig laag, dat ons geld weinig tot niet meer waard wordt. Wat denk je wat de bank met al dit geld doet? Juist, de bank investeert. En uiteraard niet in enorm risicovolle aandelen, want wanneer de bank dit geld kwijtraakt heb jij nog steeds recht op het geld wat je gespaard hebt.

Waarom sparen we?

Je zult mij niet horen zeggen dat sparen niet verstandig is, want sparen is zeker verstandig. Ook ik heb een ‘noodfonds’ zodat, mocht ik werkloos raken of er iets kapot gaan ik geen zorgen heb om geld. Die heb ik immers vroeger meer dan genoeg gehad. Mijn noodfonds bestaat uit +/- 5.000 euro. Wanneer je kinderen hebt, dan is het logisch dat je een wat hoger noodfonds aanhoudt. De voornaamste reden waarvoor we sparen is natuurlijk dat we geen geldzorgen willen hebben. Maar hoe fijn is het dat wanneer jij je noodfonds op je spaarrekening hebt staan, je niet meer gaat sparen, maar start met het geld voor je te laten werken. Of terwijl, we gaan beleggen!

Sparen kost geld

In de basis kost sparen geld, nu snap ik dat je denkt; hoe kan dit, want mijn geld wordt toch niet minder waard? Dat klopt.. je geld zelf wordt niet minder waard, maar wel wat je ervoor kunt kopen. Om je een voorbeeld te geven, je spaart iedere maand keurig een vast bedrag, laten we zeggen; 250 euro. Dit doe je 5 jaar lang tegen een rente van 0,1%. Zoals je weet hebben we jaarlijks te maken met een inflatie of terwijl de prijzen gaan omhoog.

Dit betekent dat wanneer jij een jaar lang 250 euro per maand hebt gespaard je een totaal bedrag hebt gespaard van 2.500 euro. Op 1 januari ontvang jij van de bank netjes de rente die is afgesproken van 0,1%. Je ontvang maar liefst 2,50 euro rente! Terwijl de inflatie voor dat jaar staat op 2%. Een verschil van 1,9%. Je 2502,50 euro is nu in feite nog maar 2.452,5 euro waard. Dit komt omdat het pakje boter waar je eerst 2 euro voor betaalde nu is gestegen naar 2,04 euro.

Dit is dus exact de reden waarom ik ervoor kies enkel het broodnodige op mijn spaarrekening te zetten, het noodfonds van 5.000 euro en de rest te investeren in aandelen. Nu snap ik heel goed dat dit ineens een enorme stap is en aandelen een ‘ver van je bed show’ is. Maar dat is niet het geval. Ook jij kunt vandaag beginnen met het investeren in aandelen. Wist jij dat je namelijk al kunt beginnen met beleggen vanaf 5 euro? Waar beleggen tot enkele jaren geleden enkel was bestemd voor de rijken onder ons is dit zeker niet meer het geval. Dus wil jij geld voor je laten werken, dan is het tijd om je vandaag te gaan verdiepen en spaargeld te gaan beleggen zonder veel risico.

waarom sparen we

Het risico van beleggen

Zoals je weet kan niemand voorspellen wat er gebeurt met de koersen van aandelen. Het mechanisme werkt eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer er veel vraag is en weinig aanbod, dan stijgt de prijs. Wanneer het tegenovergestelde gebeurt, dan daalt logischerwijs de prijs. Beleggen brengt dus wel degelijk risico’s met zich mee, je kunt je inleg of een deel hiervan verliezen. Toch zijn er manieren om met relatief weinig risico toch je spaargeld te kunnen beleggen.

Beginnen met beleggen

Er zijn steeds meer mensen die kiezen om te beginnen met investeren in o.a. aandelen en willen hierbij weinig tot geen risico lopen. Zoals al eerder aangegeven, beleggen zonder risico dat bestaat simpelweg niet. Dus wil jij volledig risico vrij beleggen, dan zal je dit echt helemaal zelf moeten ontwikkelen, want het bestaat simpelweg niet. Hoe veilig je ook probeert te beleggen er bestaat altijd een risico. Toch is er een manier om je spaargeld te beleggen zonder risico. Het enige wat het van je vraagt is kennis en vooral tijd. Wanneer we het hebben over tijd, dan is Compound interest een hele bijzondere term die niet mag ontbreken. Ook wel rente op rente genoemd. Dit zorgt voor een exponentiële groei naarmate de tijd verstrijkt. Tijd is je grootste vriend.

Wanneer je de stap gemaakt hebt om te beginnen met beleggen, dan kunnen we ons heel goed voorstellen dat het allemaal wat onwennig is. Je begeeft je immers in een totaal andere wereld. Wanneer jij geen tijd kunt of wilt vrijmaken of niet durft om zelf te starten met beleggen, dan is er een mogelijkheid om te kiezen voor beheert beleggen. Vanaf een klein bedrag kun jij er al voor kiezen om je beleggingsportefuile voor je te laten beheren door je bank.

Er wordt dan door middel van een vragenlijst bepaald welk risicoprofiel het beste bij je past. Vervolgens stort jij maandelijks een vast bedrag op je beleggingsrekening en de specialisten gaan voor je aan de slag. Beheert beleggen is natuurlijk ontzettend makkelijk en beperkt het risico van het beleggen met spaargeld. Toch kunnen ook vermogensbeheerders niet zonder risico beleggen. Het bijkomende nadeel is daarnaast dat ze ook nog eens flinke ‘fees’ rekenen voor hun (wat nog afwachten is) bewezen diensten. Dus waarom doe je het niet gewoon zelf?

Beleggen met je spaargeld

Ga zelf aan de slag op de beurs

Je hebt een mooie zak spaargeld en beseft je dat het eigenlijk niets oplevert. Zoals we al aangaven is het van belang een noodfonds aan te leggen om onvoorziene kosten te kunnen opvangen. Maar waarom zou je de rest van je spaargeld niet voor je laten werken? Hoe fijn is dat, een jaarlijks rendement tot wel 20%, uiteraard afhankelijk van het risico dat je wilt lopen. In slechts enkele stappen kun jij een beleggingsrekening openen om vervolgens je eerste geld te storten.

Wanneer je een totale onbekend bent op het gebied van aandelen, dan is het misschien handig je eerst even te gaan verdiepen in bepaalde zaken. Wanneer jij weet welke aandelen je moet kopen om spaargeld te beleggen zonder risico, dan werkt dit natuurlijk een stuk eenvoudiger. Om je een eindje op weg te helpen heb ik hieronder enkele gratis E-books/online cursussen voor je opgesomd zodat jij makkelijk aan de slag kunt.

Periodiek beleggen verkleint het risico

Persoonlijk ben ik er voorstander van om periodiek te beleggen, dus ook wanneer je in één keer een ‘grote’ zak geld naar de beurs brengt is het verstandig niet ineens alles te gaan beleggen. Wanneer jij direct al je spaargeld gaat beleggen, is de kans aanwezig dat de koers morgen daalt. Uiteraard is er ook een evengrote kans dat deze stijgt. Kortom, niemand heeft een glazen bol. Daarom beleg ik periodiek. Op deze manier koop ik verspreid over het jaar dezelfde aandelen tegen een wisselende koers. Dit betekent dat ik de ene maand wat meer kan kopen, de andere maand wat minder. Mijn ervaring leert mij dat ik aan het eind van het jaar gemiddeld genomen de gunstigste gemiddelde aankoopkoers heb.

Wanneer begin jij?

Heb jij inmiddels ook een flinke spaarrekening en wil jij geld voor je laten werken? Dan is dit het moment. Beleggen wordt steeds populairder en niet geheel onbelangrijk ook steeds toegankelijker voor de ‘normale’ mens. Spaargeld beleggen zonder risico, dat kan niemand je garanderen, maar dat jij met de juiste kennis meer rendement kunt halen dan op je spaarrekening, dat is iets wat je helemaal zelf kunt en ook moet doen. Er zijn kansen genoeg, je moet ze alleen wel herkennen en pakken!

Investeer in kennis

De eerste stap wanneer je begint met investeren, is het investeren in kennis. De beurs is geen speeltuin en fouten worden feilloos afgestraft. Door éénmalig te investeren in de juiste kennis kun jij in lengte van jaren geld verdienen met beleggen. Deze cursus biedt je niet alleen de sleutel tot succes, maar biedt je ook een complete community van inmiddels meer dan 45.000 mensen. Zo kun jij dagelijks meeliften op de kennis van anderen en geld voor je laten werken, dus laat jij net als 95% van de mensen het geld op je spaarrekening staan of zet jij vandaag die eerste stap naar financiële vrijheid?

Jaa, ik zet vandaag de eerste stap naar financiële vrijheid!

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *