rente op rente

Rente op Rente voor financiële vrijheid (8e wereldwonder)

Dat de rente op onze spaarrekening in de afgelopen jaren is geslonken tot het absolute nulpunt, dat is voor velen van ons een bekend fenomeen. We hebben het dan nog niet eens gehad over de ‘boete’ rente die je geacht wordt te betalen wanneer jij een bedrag (bij de meeste banken) van meer dan € 100.000 op je rekening hebt staan. Kortom, je geld levert op de bank niets op. Vanuit vroeger staan wij Nederlanders bekend als een volk dat graag spaart. Niet voor niets zijn tijdens de afgelopen maanden onze spaarrekening flink aangevuld. Maar wat nu als je geld voor je kunt laten werken en het fenomeen ‘Rente op Rente’ haar gang laat gaan? Niet voor niets wordt die ook wel het 8e wereldwonder genoemd. Wil jij geld ook voor je laten werken lees dan snel verder.

Geld voor je laten werken

95% van de Nederlanders werkt voor zijn of haar geld. De meesten werken fulltime, een deel werkt fulltime en dan hebben we nog een groep mensen die om wat voor vervelende reden dan ook niet de mogelijkheid heeft of krijgt om te kunnen werken. Kortom, onze wekker gaat, we doen wat er van ons gevraagd wordt om hier vervolgens maandelijks (in de meeste gevallen) met een vast bedrag te voor worden beloond. Dit noemen we salaris. Van dit salaris betalen we onze vaste lasten, als we wat overhouden sparen we vaak ook nog een bedrag om wanneer er iets kapot gaat we dit probleemloos kunnen vervangen of laten repareren.

Zoals eerder aangegeven is het rendement op spaargeld natuurlijk minimaal, kortom geld op onze spaarrekening kost geld. Nu denk je, waarom kost dit geld? Dat leggen wij je uit. Jaarlijks hebben we te maken met een inflatie, dat betekend dat alles duurder wordt. Wanneer de inflatie 2% is en de rente op je spaarrekening in het meest gunstige geval 0,2% (vaak een deposito rekening) betekend dit concreet dat jouw geld in dat jaar 1,8% minder waard is geworden. Je kunt namelijk door de inflatie voor ditzelfde geld minder kopen dan het voorgaande jaar.

Om je vermogen te laten groeien, is het dus van belang dat jij ervoor zorgt dat je geld meer waard wordt dan de jaarlijkse inflatie. Dit kun je op verschillende manieren doen. De bekendste manier is natuurlijk beginnen met beleggen. Ben jij nog niet bekend met beleggen, dan kun ook jij een relatief eenvoudige manier leren wat aandelen zijn. Op deze manier laat jij het geld voor je werken i.p.v. dat het geld op je spaarrekening staat. Want wist jij dat de bank jouw spaargeld gebruikt om te beleggen om op deze manier rendement te maken? Vervolgens betalen ze je netjes de spaarrente uit waar je recht op hebt en het stukje rendement is voor hunzelf. Dat laat jij toch niet gebeuren?

Wat is rente op rente

Om te begrijpen wat rente op rente is, is het handig eerst te begrijpen wat rente is. Voor de meesten is rente natuurlijk een bekend begrip en betekend het niets meer dan een vergoeding over een bepaald bedrag wat jij voor een bepaalde tijd vastzet. Het effect van compound interest is dus eenvoudig gezegd de rente die jij ontvangt over het bedrag rente wat je in een eerder stadium hebt ontvangen, zonder dat je opnieuw geld hoeft in te leggen. In een later stadium zullen we dit voor je visualiseren en je het effect van compound interest (rente of rente) laten zien.

We spreken vaak over het fenomeen Rente op Rente, maar in de wereld van beleggen is dit eigenlijk Rendement-op-rendement. Dit werkt in principe exact hetzelfde als rente op rente. Want je ontvangt in de wereld van beleggen rendementen op je aandelen en vervolgens weer rendement bovenop dit eerder ontvangen rendement. Dit heeft in het begin voor je gevoel nog niet zo’n enorme impact, maar wanneer je dit fenomeen een aantal jaren z’n eigen gang laat gaan krijg je namelijk een waar sneeuwbaleffect! Je beleggingen groeien dus steeds harden. Om het wat duidelijker te maken zullen we dit fenomeen compound interest hieronder in een tabel en grafiek wat verder voor je toelichten.

Rente op rente berekenen

Om het rendement op je rendement te berekenen gaan we ervanuit dat je éénmalig een bedrag inlegt van € 1.000, stel je voor dat je op dit bedrag een jaarlijks rendement hebt van laten we zeggen 5% Je laat dit rendement staan en neemt in de komende 15 jaar niets op. Dan laten we je hieronder in een tabel zien wat er gebeurt met je ingelegde € 1.000. Je zult verbaasd zijn over het effect wat na enkele jaren zichtbaar zal zijn. Het effect compound interest gaat dan voor je werken. Je ingelegde € 1.000 groeit zonder dat je hier maar iets voor hoeft te doen naar een bedrag van bijna € 2.000! Een verdubbeling van je rendement in 15 jaar.

JaarInlegRendementTotaal
1 € 1.000,005% €   50,00
2 € 1.050,005% €   52,50
3 € 1.102,505% €   55,13
4 € 1.157,635% €   57,88
5 € 1.215,515% €   60,78
6 € 1.276,285% €   63,81
7 € 1.340,105% €   67,00
8 € 1.407,105% €   70,36
9 € 1.477,465% €   73,87
10 € 1.551,335% €   77,57
11 € 1.628,895% €   81,44
12 € 1.710,345% €   85,52
13 € 1.795,865% €   89,79
14 € 1.885,655% €   94,28
15 € 1.979,935% €   99,00

Rente op Rente op lange termijn

Geduld is een schone zaak, dat is iets wat je in de beleggingswereld vaker voorbij zult horen komen. Helaas wil iedereen snel rijk worden, dit is er maar weinigen gegeven. Langzaam rijk worden, dat kan iedereen! Wanneer je geld langer laat staan, dan zie je wat het effect compound interest voor je geld kan doen. Daarom is het verstandig tijdig te beginnen met beleggen en een strategie te kiezen voor de lange termijn.

Rente op rente bij periodieke inleg

Zoals hierboven aangegeven gaan we uit van het effect van rendement op rendement bij een inleg van éénmalig €1.000 en een rendement van 5%. Uiteraard passend bij je eigen risico kun je ook een hoger rendement behalen en kiezen voor een periodieke inleg. Om jullie een idee te geven wat een maandelijkse inleg van €100,– voor je betekend op lange termijn.

Éénmalige inleg                 € 1.000

Periodieke inleg                 € 100 per maand

Aantal jaar                       15 jaar

Rendement                       € 28.669

Zoals je ziet is dit effect enorm en kun jij de weg naar financiële vrijheid vandaag nog inzetten! Welke doelen heb jij om voor te sparen? Denk er eens over na een beleggingsrekening te openen voor je kinderen in plaats van een spaarrekening. Wanneer je dit bij de geboorte doet en je dit tot hun 18e levensjaar volhoudt is dit een prachtige financiële start van het volwassen leven van je kind(eren).

Om je een beeld te geven wat compound interest doet gaan we er in het volgende voorbeeld van uit dat je vanaf de geboorte een bedrag belegt van € 50 per maand gedurende 18 jaar.

Éénmalige inleg                 € 0,-

Periodieke inleg                 € 50 per maand

Aantal jaar                       18 jaar

Rendement                       € 17.333

Zoals je ziet betekend dit een prachtige start.. Hiermee kunnen ze hun studie bekostigen, het rijbewijs halen en een eerste auto aanschaffen. Wanneer je ervoor had gekozen dit bedrag te gaan sparen, dan was je met de huidige rente standen uitgekomen op een bedrag van +/- €10.000. Zoals je ziet is het rendement over 18 jaar ruim 70% hoger! Jij wilt geld toch ook voor je laten werken?! Bereken eenvoudig zelf jou rendement via deze tool.

De factoren voor het succes van rendement op rendement        

Wanneer jij succes wil hebben met het fenomeen rente op rente, dan is het belangrijk rekening te houden met een aantal factoren. Persoonlijk zijn er 3 factoren die voor ons het zwaarste wegen en waarmee de kans op succes het grootst is.

Tijd en geduld

Zorg ervoor dat jij het geld dat je belegd voor langere tijd kunt missen. Doordat je tijd en daarmee het geld voor je laat werken zie je in bovenstaande grafiek het effect van rente op rente. Ook wel het ‘hockeystick’ effect genoemd.

Percentage rente/rendement

Het percentage rente wat we tegenwoordig op onze spaarrekening krijgen is minimaal. Doordat dit dusdanig laag is, heeft dit ook een enorme impact op het effect rente op rente. Hoe hoger je rendement hoe hoger de impact van het rendement op rendement principe of terwijl het 8e wereldwonder van Einstein.

Het bedrag waar je mee start

Hoe hoger het bedrag waar je mee start, hoe groter het effect is. Uiteraard moet je dit bedrag voor langere tijd kunnen missen en is het belangrijk altijd een buffer te houden voor onvoorziene kosten. Daarnaast kun jij dit effect nog meer kracht geven door naast een eenmalige te kiezen voor een periodieke inleg. Op deze manier laat jij geld nog harder voor je werken.

Financiële vrijheid

Financiële vrijheid, dat willen we toch allemaal? Waarom zet je dan niet vandaag die eerste stap om je doel te bereiken? Jij wil toch ook niet tot je 67e voor een baas werken?

Door geduld te hebben kun ook jij geld verdienen met aandelen en maak jij het pad voor jezelf vrij naar financiële onafhankelijkheid.

Beleggen is niet moeilijk, het enige wat je nodig hebt is geduld en een plan. Door de gratis handleiding van Harm van Wijk leer jij stap voor stap hoe je kunt beginnen en hoe ook jij geld voor je kunt laten werken.

Wees nou eerlijk, hoe fijn is het om op je 40e financieel vrij te zijn?

Jaa, ik wil financieel vrij zijn en beleggen zonder veel risico!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *