opties voor beginners

Opties voor Beginners/Dummies

Opties voor beginners. Opties vormen een fantastisch financieel instrument dat jij kunt inzetten om jouw kansen op winst te vergroten. Wanneer je opties op de juiste manier opstelt en inzet, dan zul je er zelfs rijk mee worden. Maar wat is een optie eigenlijk? Een optie is een soort contract dat wordt opgesteld tussen een kopende en een verkopende partij. Er zijn twee soorten opties: een call optie en een put optie. Bij een call optie heeft de verkoper het recht om een bepaalde hoeveelheid activa te kopen voor een bepaalde prijs, binnen een bepaalde periode. Bij een put optie heeft de verkoper het recht om een bepaalde hoeveelheid activa te verkopen voor een bepaalde prijs, binnen een bepaalde periode. Het is belangrijk om op te merken dat een bepaalde partij een bepaald recht heeft. Echter, de partij is er niet verplicht toe om te kopen of verkopen. Wanneer de optie niet wordt gebruikt zullen de enige verplichte kosten de aanbetaling of premie zijn.

Waarom handelen met opties?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te gaan handelen in opties. Zo zijn opties bijvoorbeeld heel flexibel en passen zij daardoor goed binnen verschillende beleggingsstrategieën. De flexibiliteit van de opties omvat ook het vermogen van de opties om betrekking te hebben tot verschillende soorten activa. Je kunt bijvoorbeeld opties opstellen voor aandelen, grondstoffen of andere vreemde valuta’s. Dit maakt de kans ook ontzettend groot dat je de perfecte optie kunt opstellen. Op zijn beurt zorgt de perfecte optie er weer voor dat de kans op winst wordt vergroot. Deze flexibiliteit en mogelijkheid tot maatwerk zorgt ervoor dat veel mensen gaan handelen in opties.

Twee handelsstrategieën voor beginners

Voor beginners kan de wereld van opties erg complex zijn. Als je eenmaal hebt uitgevonden wat opties zijn, wat je er mee kan en waar je ze kunt kopen dan is het tijd om te gaan handelen met opties. Maar waar begin je? Hoe handel je als beginner succesvol in opties? Wanneer je gaat beginnen met het handelen in opties dan is het belangrijk dat je van tevoren een strategie kiest die bij jouw handelsdoelen past. Hieronder zullen we een aantal strategieën bespreken die zeer geschikt zijn voor beginnende handelaren.

De long-call strategie

Deze strategie is zeer geschikt voor beginnende handelaren op de optiemarkt. Ook beginnende beleggers kunnen gebruik maken van de long-call strategie. Bij gebruik van de long-call strategie is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in de prijs van een bepaalde activa. Door een call optie te kopen profiteer je van stijgende koersen. Wanneer de vastgestelde prijs voor de call optie lager is dan de koersprijs kun je het activa voor een goedkope prijs kopen. Omdat de koersprijs hoger is kun je hetzelfde activa ook weer met een hogere prijs verkopen. Op deze manier kun je veel winst maken met de long-call strategie.

De long-put strategie

Wanneer je een belegger bent en je maakt gebruik van de long-put strategie dan hoop je dat de prijs van het activa waarin jij belegt gaat dalen. Vaak wordt de long-put strategie gezien als een strategie met minder risico. Maar hoe verdien je geld met deze strategie? Als de prijs van een activa lager is dan de prijs die vastgesteld is in de optie, dan zal de koper in de deal niet geneigd zijn om gebruik te maken van de optie. Hij/zij betaalt dan wel een premie. Deze premie betalingen vormen de inkomsten tijdens de long-put strategie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende handelsstrategieën te vinden die geschikt zijn voor beginnende optiehandelaren. Echter, deze zullen niet toegelicht worden in dit artikel. Voorbeelden van andere strategieën zijn:

  • De short-put strategie
  • De long straddle strategie
  • De call spread strategie
  • De bear put spread strategie
opties voor dummies

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

Hoe begin ik met het handelen in opties?

Wanneer je als beginner gaat beginnen met het handelen in opties dan is het belangrijk dat jij je handelsdoelen helder hebt opgesteld. Daarnaast moet je ook een strategie hebben gekozen die jij gaat gebruiken om deze handelsdoelen te bereiken. Je moet je verdiept hebben in de gekozen strategie en ervan overtuigd zijn dat je deze begrijpt en kunt toepassen. Als jouw beleggings- of handelsplan is opgesteld dan is het tijd om te gaan beginnen met het handelen in opties.

Stap 1. Leer de basis en open een account

Zoals al eerder genoemd is het belangrijk dat je de basis van optiehandel begrijpt voordat je ermee aan de slag gaat. Heb je een handelsplan opgesteld? Dan is het tijd om een account te openen. Het is niet mogelijk om zelf een account te openen. Er zijn namelijk bepaalde certificaten nodig om te kunnen handelen op bepaalde activa markten. Daarom moet je een makelaar zoeken waarmee jij samen kunt gaan werken. Het voordeel van deze samenwerking is dat je de makelaar ook om advies kunt vragen tijdens het handelsproces.

Stap 2. Kies een type optie

Wanneer je een makelaar hebt gevonden en een handelsrekening hebt geopend dan kun je een optie gaan opstellen. De eerste stap in het opstellen van een optie is het bepalen van het type optie. Om jouw doel te bereiken moet jij je afvragen of je beter kunt kiezen voor een call optie of een put optie. Twijfel je hierover? Doe dan nog wat extra research of vraag je makelaar om advies. Het kiezen van de verkeerde optie brengt namelijk veel vervelende gevolgen met zich mee.

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

Stap 3. Voorspel de koers

Om een prijs vast te stellen in de optie moet je goed de koers van het activa analyseren. Immers, alleen dan kun je een prijs kiezen die gunstig is voor jouw strategie. Over het algemeen geldt dat het gunstig is om in een call optie een prijs te noemen die lager is dan de waarde van het activum. Bij put opties wil je juist een prijs die hoger is dan de koers van het activum. Omdat een optie geldig is voor een langere tijd is het niet alleen belangrijk dat je kijkt naar de waarde van het activum op dit moment. Het is belangrijk dat je, eventueel samen met een financieel adviseur, een voorspelling maakt van de koersbeweging in de toekomst. Vaak kun je dit doen door middel van een analyse van de koersbeweging in het verleden en het recente nieuws rondom het activum.

Stap 4. Bepaal de vervaldatum

De laatste stap in het opstellen van een optie, en daarmee het starten van het handelen in opties, is het bepalen van de vervaldatum. De vervaldatum is de datum waarop de optie vervalt. Het contract loopt dan af en er kan geen gebruik meer worden gemaakt van de opgestelde deal. Sommige opties zijn slechts een paar dagen van kracht, maar anderen kunnen meerdere jaren duren. Het is daarom bij het kiezen van een vervaldatum belangrijk om de risico’s op korte en lange termijn in acht te nemen. Ook is het belangrijk om te kijken naar je beleggings- of investeringsdoelen. Wil je deze binnen een kort termijn bereiken? Dan is het verstandig om een vervaldatum te kiezen op relatief korte termijn. Een makelaar of financieel adviseur zal je kunnen helpen bij het kiezen van een geschikte vervaldatum voor de opgestelde optie.

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *