call optie

Call optie en put optie, wat zijn de verschillen?

Wanneer je gaat handelen op de financiële markt dan zijn er veel verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een call optie of put optie. Als eerste is het verstandig dat je een manier van handelen vindt die jij past. Daarnaast moet je ook een vorm van activa vinden die past bij jouw handelsstrategie en jouw handelsdoelen. Wanneer je deze factoren aan het onderzoeken bent dan zul je de termen ‘call opties’ en ‘put opties’ tegenkomen. Beide termen representeren een soort optie. Opties op de handelsmarkt zijn contracten die eigenaren en aanbieders/vragers van activa afsluiten. Bij een optie heeft de eigenaar van het contact het recht om een bepaalde deal te sluiten. Echter, hij of zij is hier niet toe verplicht.

Hoe werken opties

Het werkingsmechanisme achter een optie kan het beste geïllustreerd worden met behulp van een voorbeeld. Stel je bent een handelaar in aandelen en je wilt graag aandelen van een supermarkt genaamd De Boodschappenwinkel. Je sluit een optie af met iemand die aandelen van deze supermarkt aanbiedt. In de optie staat genoemd dat jij 100 aandelen van De Boodschappenwinkel mag kopen voor een prijs van $5 per stuk. De optie is twee weken geldig. Gedurende deze twee weken kun jij als eigenaar van het contract de prijsontwikkelingen in de gaten houden en aan de hand daarvan beslissen of je de 100 aandelen gaat kopen. Je hebt recht op de 100 aandelen, dus deze mogen gedurende de twee weken niet verkocht worden aan een ander. Echter, je bent gedurende de twee weken niet verplicht om deze aandelen te kopen. Als de twee weken voorbij zijn en je hebt de aandelen niet gekocht, dan vervalt je recht om deze te kopen en mag de aanbieder van de aandelen deze ook verkopen aan andere handelaren. Een optie kan ook een contract zijn waarin staat dat je het recht hebt om aandelen te verkopen aan een handelaar. Ook hierbij ben je niet verplicht om dit te doen.

Als handelaar op de financiële markt kun je ook winst maken door de contracten die je hebt afgesloten te verkopen aan een ander, of door contracten waarin goede deals staan te kopen van een andere handelaar. Hierbij is het wel altijd belangrijk dat je de voorwaarden van de handel goed onder de loep neemt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je maakt als je de optie niet gebruikt. Vaak bestaan deze kosten uit een premie die je betaalt voor het hebben van het recht dat gepaard gaat met de optie.

Wat is een call optie?

Een call optie is een contract waarin genoemd staat dat je als eigenaar het recht hebt om een aandeel te kopen of een bepaalde hoeveelheid activa te kopen. Nogmaals, je hebt het recht hiertoe maar bent niet verplicht om dit te doen. In een call optie staat genoemd om hoeveel aandelen het gaat en voor welke afgesproken prijs je deze kunt kopen. Deze prijs wordt ook wel de uitoefenprijs genoemd. Daarnaast staat ook de vervaldatum van de optie genoemd in het contract. Natuurlijk is het recht dat je hebt gekregen met de optie niet gratis. Om dit recht voor een bepaalde periode vast te houden moet je een premie betalen. Ook deze is vastgesteld bij het opstellen van de optie.

Het werkingsmechanisme van een call optie is gelijk aan het eerder genoemde voorbeeld met de aandelen van De Boodschappenwinkel. Je hebt het recht om de 100 aandelen te kopen, maar je bent hier niet toe verplicht. Maar wanneer maak je precies winst bij het gebruik van een call optie? Het hebben van call opties loont op het moment dat de koers van een aandeel of activum hoger is dan de uitoefenprijs die vastgesteld is in het contract. Als je op dat moment gebruik maakt van de optie dan koop je het activum voor een lagere prijs dan de koersprijs. Door vervolgens het activum te verkopen voor de koersprijs zul je winst maken.

call optie

Leer in 10 stappen succesvol beleggen in call & put opties

Wat is een put optie?

Een put optie lijkt heel erg op een call optie. Echter, er is wel een verschil. Als handelaar is het belangrijk om dit verschil te kennen om te voorkomen dat je het verkeerde contract opstelt. Een put optie is een optie waarbij de eigenaar het recht heeft om een bepaalde hoeveelheid activa te verkopen. Net als bij een call optie is de eigenaar niet verplicht om dit te doen. Bij een put optie is de verkoopprijs vastgesteld, net als de hoeveelheid en de vervaldatum van het contract. Ook put opties kunnen verhandeld worden onder handelaren onderling.

Wanneer is een put optie winstgevend? Een put optie is winstgevend als de uitoefenprijs, en daarmee bedoelen we de afgesproken verkoopprijs, hoger is dan de koers. Stel dat je een verkoopprijs hebt gekozen van $10 per aandeel en de koersprijs is $7 per aandeel, dan zul je per aandeel $3 winst maken wanneer je gebruik maakt van de optie. Bij dit voorbeeld is de premie die je betaalt voor het hebben van de optie niet ingerekend.

put optie

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

Waarom handelen via opties?

Nu het verschil tussen een put optie en call optie duidelijk is vraag jij je misschien af waarom handelaren ervoor kiezen om opties te gebruiken. Hiervoor zijn verschillende redenen. We zullen de drie meest voorkomende redenen hieronder toelichten.

Hedge/risicobeperking

Eén van de meest voorkomende redenen om opties te gebruiken binnen je handelsstrategie is om het risico te beperken. Als je verwacht dat de koers van een aandeel gaat stijgen, maar je weet dit niet zeker, dan kun je een call optie opstellen waarin de uitoefenprijs de huidige prijs is. De geldigheid van de optie is bijvoorbeeld drie weken. Wanneer gedurende deze weken de koersprijs ineens enorm daalt dan blijft je verlies beperkt. Immers, je bent alleen de premiekosten kwijt. Van de optie maak je dan geen gebruik, waardoor je niet opgescheept zit met een aantal aandelen die je op de markt slechts voor een lagere prijs kunt verkopen dan waarvoor je ze hebt gekocht. Kortom: je verlies wordt dan beperkt.

Een bron van inkomsten

Voor de meeste handelaren zullen opties een extra bron van inkomsten vormen. Wanneer je de opties zorgvuldig samenstelt en de markt goed analyseert is de kans groot dat je succesvol zult handelen met opties. Dit betekent dat je veel winst kan maken met deze vorm van handel. Deze winst vormt voor veel handelaren een bron van passief inkomen.

Ruimte om te speculeren

Wanneer je het leuk vindt om over de marktontwikkeling te speculeren dan zijn opties de manier om te handelen. Je kunt voorspellen of de prijs van een activum op de termijn daalt of stijgt. Door de minder hoge risico’s bij het handelen in opties zal het verlies meevallen op het moment dat je voorspelling niet uitkomst. Hierdoor is er bij deze vorm van handel ruimte om te speculeren. Dus als je het leuk vindt om te speculeren over marktontwikkelingen maar niet al te veel verlies wilt maken, dan zijn opties een goede manier om te handelen op de markt voor activa.

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *