Johnson & Johnson; is dit één van de veiligste aandelen ter wereld?

Johnson & Johnson; is dit één van de veiligste aandelen ter wereld?

Iedereen wil binnen zijn of haar aandelenportefeuille wel graag kunnen genieten van een stukje betrouwbaarheid. Uiteraard bieden groeiaandelen je vaak de meest indrukwekkende returns on investment, maar toch zal je de volatiliteit van je portefeuille enigszins binnen de perken willen kunnen houden. Dat kan je onder meer doen door te gaan beleggen in een aandeel zoals dat van Johnson & Johnson. Niet voor niets wordt dit aandeel door heel wat experten bestempeld als één van de veiligste ter wereld. Of dat ook daadwerkelijk correct is laten we je hieronder ontdekken.

Een gevarieerd en bijzonder bekend productaanbod

De kracht van eender welke onderneming schuilt voor een groot deel in het aanbod dat ze voor handen heeft. Johnson & Johnson vormt op dit vlak geen uitzondering. Door de jaren heen zijn er door dit bedrijf dan ook verschillende producten op de markt gebracht die tot de verbeelding spreken. Een greep uit het indrukwekkende assortiment van Johnson & Johnson is:

  • De tampons van OB;
  • De mondspoeling Listerine;
  • Nicotinepleisters en aanverwanten Nicorette;
  • De Compeed pleisters;
  • RoC gezichtscrème;
  • Acuvue contactlenzen;

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een beperkte greep uit het volledige aanbod van dit gerenommeerde bedrijf. Daarnaast is bijvoorbeeld van Johnson & Johnson ook bekend dat ze antilichamen verhandeld voor personen die herstellen van allerhande aandoeningen. Het gaat hierbij onder meer om de antilichamen die luisteren naar namen als Remicade en Stelara evenals om Simponi en Reopro. Daarnaast heeft het bedrijf onder meer ten tijde van de Coronapandemie eveneens bewezen in staat te zijn om in snel tempo een goed werkend vaccin te kunnen maken.

Het Johnson & Johnson COVID-19 vaccin

Johnson & Johnson was samen met de concurrerende bedrijven Pfizer/BioNTech, AstraZeneca evenals Moderna één van de eerste partijen om aan te kondigen dat ze werkte aan een vaccin tegen het COVID-19 virus. Reeds tijdens de ontwikkelingsfase had de Europese Commissie laten optekenen bereid te zijn om concrete afspraken te maken met betrekking tot de afname van het vaccin. Uiteindelijk werd het vaccin ‘Ad26.COV2.S’ gedoopt. Het ontving in maart 2021 de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenbureau. Kenmerkend voor het vaccin van Johnson & Johnson was dat er in tegenstelling tot bij de concurrerende exemplaren slechts één enkele prik was vereist.

Opsplitsing van activiteiten

In november 2021 werd bekend gemaakt dat Johnson & Johnson de activiteiten van haar bedrijf zou gaan opsplitsen. Dit heeft als concreet gevolg dat de divisie die de focus legt op consumentengezondheidsproducten los zal komen te staan van de divisie die verantwoordelijk is voor de productie van medicijnen of medische hulpmiddelen. Voor de eerste divisie geldt dat ze veruit over het kleinste aandeel beschikt, namelijk slechts 17 procent. Voor de twee nieuwe bedrijven die zullen ontstaan geldt dat ze beiden over een beursnotering zullen beschikken. De splitsing zou in principe afgerond moeten zijn binnen de 18 tot 24 maanden.

Een ongelofelijk betrouwbaar dividendaandeel

Het stukje zekerheid dat je inbouwt in je portefeuille met het dividendaandeel van Johnson & Johnson blijkt eveneens uit het dividendrendement waar dit aandeel bekend om staat. Het rendement op moment van schrijven van 2,6 procent is zeker niet indrukwekkend, maar wel meer dan marktconform. Bovendien is het zo dat de betrouwbaarheid van het dividend uitstekend is. Niet alleen wordt het dividend consequent uitbetaald, daarnaast maakt ze een mooie groei door. Dit betekent dat je door het simpelweg vasthouden van het JNJ-aandeel op termijn een mooie passieve inkomstenstroom kan realiseren die ook nog eens stelselmatig zal stijgen.  

Waarin schuilt het gevaar van het Johnson & Johnson aandeel?

De gerealiseerde cijfers in het verleden zorgen er gecombineerd met de gerenommeerde status en de uitstekende bedrijfsvoering van Johnson & Johnson voor dat het aandeel van dit bedrijf zeker en vast in aanmerking komt als één van de meest solide en tevens ook meest veilige keuzes die er op deze wereld bestaan. Dat gezegd hebbende moet er onder ogen worden gezien dat een significant gedeelte van het bedrijf blootstelling geniet aan de farmaceutische sector. Hier knelt toch een niet onbelangrijk schoentje. Dit niet in het minst wanneer de splitsing van het aandeel achter de rug zal zijn. Farmaceutische aandelen kenmerken zich dan ook door enkele niet onbelangrijke risico’s zoals:

  • Verstrekte octrooien blijven slechts voor een beperkte periode geldig;
  • Striktere reguleringen kunnen enkele medicijnen de markt uit duwen;
  • De concurrentie tussen de verschillende farmaceutische giganten is moordend;

Bovenstaande risico’s zorgen ervoor dat een aandeel als Johnson & Johnson toch altijd een beetje risicovol blijft. Daar tegenover staat echter dat de leiding van het bedrijf steevast bijzonder deskundig is en dat ze een track record heeft neergezet waar zelfs overheden van verschillende landen jaloers op zouden zijn. Alles bij elkaar gezien is het dan ook zo dat het JNJ-aandeel absoluut te overwegen valt voor eender welke beleggingsportefeuille. Je dient daarbij uiteraard wel aandacht te hebben voor de potentiële risico’s die hierboven staan opgesomd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *