money, home, coin-2724248.jpg

Hoe kan ik investeren in vastgoed?

Wanneer je wilt beginnen met investeren, of dat nu investeren in aandelen of investeren in vastgoed is. Kennis is macht! Dat betekend dat ook voordat je wilt gaan starten met het investeren in vastgoed je moet zorgen dat je de (juiste) basiskennis bezit. Wanneer jij dan daadwerkelijk wilt beginnen, dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent. De meesten van ons hebben bij idee van investeren in vastgoed voor ogen dat dit alleen is weggelegd voor mensen met veel geld.

Toch is dit absoluut niet het geval! Want wist jij dat je zelf al kunt investeren in vastgoed vanaf € 50,-? In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je kunt beginnen met investeren in vastgoed en daarbij maar liefst 11(!) gouden tips voor zowel beginnende als ervaren belegger!

11 Gouden regels voor het investeren in vastgoed

Wanneer jij al enige tijd met het idee loopt om te gaan investeren in vastgoed, dan is het goed rekening te houden met bepaalde zaken. Ook wanneer jij al een reeds ervaren belegger bent en wat meer spreiding wilt, kan investeren in vastgoed een goede optie zijn. Wat veel mensen vaak tegenhoudt is het feit dat ze zich er niet van bewust zijn dat je niet altijd perse in fysiek vastgoed hoeft te investeren.

Want door het investeren in bepaalde vastgoed fondsen kun ook jij met een relatief laag bedrag toch investeren in vastgoed en op deze manier je risico spreiden. Om je een eind op weg te helpen hebben we hier voor jouw de 11 belangrijkste regels voor het investeren in vastgoed vooral voor beginners voor je op een rijtje gezet.

1. Investeer in kennis voordat je begint

Wanneer je begint met investeren, en dat kan zijn in zowel aandelen als in vastgoed is het belangrijk dat je investeert in kennis. Wat we namelijk ontzettend vaak zien, is dat wanneer mensen starten met het investeren in vastgoed of dat nu fysiek is of in beleggingsfondsen ze op een bepaald moment niet zo goed weten welke keuzes ze moeten maken.

Vooral wanneer er wordt gekozen voor fysiek vastgoed, dan zien we vaak dat mensen het moeilijk vinden om hun investering om te zetten naar een passieve vorm van inkomsten. Hierbij is het dus van essentieel belang dat je kennis en ook de vaardigheden nodig hebt voor het opstellen van een goed plan.

Het maken van een plan is voor een potentiële geldschieter in de meeste gevallen de bank van essentieel belang om te investeren. Wat we namelijk met regelmaat zien is dat bepaalde vragen voor de beginnende vastgoed belegger enorm complex zijn.

Hierbij kun je denken aan vragen zoals; Hoe bouw je het juridisch en fiscaal op? Die je dit in vennootschap of kies je voor privé? Helaas zijn dit vragen die je boekhouder meestal niet kan beantwoorden. Wanneer je eenmaal exact weet hoe dergelijke zaken in elkaar zitten, dan kun je bouwen aan je portefeuille en daadwerkelijk flinke passieve inkomsten genereren door bijvoorbeeld het verhuren van je woning.

2. Begin klein en alleen met vermogen dat je kunt missen

Dit is een gouden regel die geldt voor alle vormen van beleggen. Wanneer jij namelijk gaat beleggen met geld dat je niet kunt missen, dan zal je vroeg of laat in de problemen komen. Zorg daarom altijd voor een noodfonds en investeer met vermogen dat jij voor langere tijd kunt missen.

Daarnaast is het ook van belang dat je gebruikt maakt van de middelen die je op dat moment tot je beschikking hebt. We kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat investeren in vastgoed in de vorm van een 2e woning niet voor iedereen is weggelegd.

Zo kun je er namelijk voor kiezen, dat wanneer jij in je huis een kamer over hebt, deze verhuurt aan een student. Of je splits je woning in 2 gedeeltes en verhuurt de bovenverdieping. Op deze manier kun jij op een relatie kleine manier met bestaande middelen extra inkomsten genereren.

Wil jij toch fysiek vastgoed aankopen, maar heb je een beperkt budget? Bekijk dan eens de mogelijkheden van het kopen van een garagebox. Er zijn tal van mogelijkheden om een garagebox aan te kopen voor een bedrag van € 10.000 tot € 25.000 om deze vervolgens maandelijks te verhuren.

Door het volgen van een goede vastgoed cursus zal jij deze kansen herkennen en nog belangrijker ook daadwerkelijk gaan benutten!

3. Zorg dat jij met je handen kunt werken

Wil jij direct een leuk rendement op je investering in vastgoed maken? Dan is het ontzettend handig als jij ook zelf je handen uit de mouwen kunt en ook wilt steken. Want hoe fijn is het dat jij een appartement of woonhuis met wat achterstallig onderhoud voor enkele duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s goedkoper kunt aankopen. Er zijn namelijk nog altijd tal van mensen die niet even de moeite nemen bepaalde zaken voor de verkoop op te knappen. Dit geeft jouw de kans op de onderhandeling extra scherp in te steken.

Wanneer jij namelijk even met de kwast door het hele huis gaat, een nieuwe keuken plaatst en ook de badkamer een make-over geeft kun jij eenvoudig een ‘quick-win’ realiseren. Ook het opknappen van de tuin doet vaak flinke wonderen voor de verkoopprijs van een huis. Dus heb jij groene vingers, pak dan direct even de tuin mee. Wist jij dat namelijk de tuin vaak voor 10% bepaald wat de verkoopprijs van een huis is?

4. Meer werken dan 40 uur!

Iedere ondernemer zal dit beamen, als ondernemer zal je niet vies moeten zijn van wat extra uren werken in de week. Het grote voordeel van het investeren in vastgoed, is dat je dit vaak prima kunt combineren met je huidige baan. Op deze manier hoef jij dus niet je huidige baan op te zeggen en kun jij dit naast je huidige baan blijven doen.

Wel is het van belang dat je bereid bent om wekelijks wat extra uren te maken. Uiteraard voor het zoeken naar een geschikt pand, het schrijven van een business plan, maar ook om naar potentiële investeerders te zoeken. Het screenen van de juiste huurders, dat is ook een belangrijk onderdeel van het hele proces. Je wilt immers wel weten aan wie jij je past verhuurt.

Wanneer jij dus bereid bent de komende jaren te investeren in de vorm van tijd, dan zal je merken dat jij gedurende deze periode je inkomsten ziet stijgen. Wat betekend dat jij op lange termijn je passieve inkomsten omhoog ziet gaan.

Op een bepaald moment ga je een punt bereiken dat je passieve inkomsten, de inkomsten van je 40 uren job kunnen vervangen. Op dat moment speel jij in één klap 40 extra uren vrij en zal je merken dat je steeds harder gaat groeien! Je hebt dus het grote voordeel dat jij een vermogen kunt opbouwen zonder het risico dat jij je vast job moet laten gaan.

window, house, home-1800575.jpg

5. Betaal niet teveel, dat kost je geld op lange termijn

Iedereen kent ze vast wel, de woeker huren die worden gevraagd voor 10m2 woonoppervlak in populaire studentensteden. Wat we hierin dus vaak zien is dat wanneer je net begint met investeren in vastgoed mensen de hoofdprijs betalen voor een pand. De hoofdreden is dat ze horen dat soortgelijke woningen voor wel € 900 – € 1.200 per maand kunnen worden verhuurd.

Pas dus altijd goed op dat je, alvorens je een pand koopt je zorgt dat je exact weet wat de markt op dat moment op die plek doet. Want het zou natuurlijk vervelend zijn dat je terugverdien termijn ineens wordt verlengt met 10 jaar doordat jij jezelf te vroeg rijk hebt gerekend. Doe dus altijd een goede en vooral juiste markinventarisatie.

6. Laat je niet afschrikken door een bouwval

We zien helaas nog al te vaak dat mensen die net beginnen met investeren in vastgoed zich laten afschrikken door de zogeheten ‘bouwval’. Toch zijn dit juist DE pareltjes op de markt. Het is logisch dat een makelaar natuurlijk niet loopt te pronken met dit soort panden. Deze panden leveren namelijk de grootste kans op rendement op.

Doordat deze panden vaak afschrikken zijn er een stuk minder potentiële kopers. Daarnaast kun je deze panden relatief goedkoop opknappen, mits jij zelf handig bent kun je hier enorm op besparen.

oud huis

7. Zorg dat je een pand koopt met potentie

Wanneer jij een pand koopt, zorg er dan voor dat je investeer in vastgoed dat je kunt ‘upgraden’ hierbij kun je denken aan het plaatsen van een nieuwe badkamer of het uitbouwen van de woonkamer. Hierdoor kun jij namelijk op een relatief eenvoudige manier voldoen aan de gestelde eisen om je huur te kunnen verhogen.

Op lange termijn levert je dit dus een stuk meer op dan je in eerste instantie gedane investering. Een andere tip is het kaal maken van je tuin. Door grote bomen en struiken te verwijderen, lijkt je tuin direct optisch een stuk groter. Hierdoor kun je er voor zorgen dat je een (extra) parkeerplaats maakt. Uiteraard wel in goed overleg met de gemeente.

8. Het opsplitsen van een woning

Dit is een strategie die door vele investeerders van vastgoed wordt gezien als DE favoriete beleggingsstrategie. Het grote voordeel aan woningen met een relatief groot woonoppervlak kun je verdelen in verschillende ruimten. Ook het opdelen van een woonhuis in 2 appartementen door het splitsen van de boven en onder verdieping is een goede manier om extra rendement te kunnen genereren.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de prachtige herenhuizen of ook burgerwoningen die we vaak onderverdeeld zien in verschillende woonlagen. Om deze verbouwing te kunnen realiseren is het van belang dat je de juiste vergunningen aanvraagt bij je gemeente. Daarnaast is het aan te raden een goede architect in de arm te nemen die je helpt denken in mogelijkheden.

9. Verken de markt en vooral de regio

Als jij al jaren voor ogen hebt dat de huizenprijzen in het westen hetzelfde zijn als in het oosten, dan kom je van een koude kermis thuis. Wanneer jij wilt investeren in vastgoed en ervoor kiest om buiten je eigen regio een investering te doen, zorg er dan voor dat je goed weet hoe de markt er hier uit ziet.

Ga praten met plaatselijk makelaars, zorg ervoor dat je ook zelf goed je huiswerk hebt gedaan alvorens direct een makelaarskantoor binnen te stappen. Zo dat je precies in kaart hebt bracht hoe de regio eruit ziet, dit zal je helpen met de aankoop van de juiste woning.

10. Blijf doorgaan en luister niet naar negatieve mensen

Vermijd negatieve invloeden. Wanneer jij mensen verteld dat je investeert in vastgoed of het idee hebt om te beginnen met beleggen in vastgoed, dan zijn er altijd negatieve mensen. De juiste vastgoed panden komen niet vanzelf. Door vooral door te zetten kun ook jij succesvol investeren in vastgoed.

Waar de één een huis ziet als bouwval, zie jij het als DE kans om het op te knappen en te verhuren of door te verkopen met een leuk rendement. Volg je dromen, stel doelen en trek je niets aan wat een ander van je vindt!

positief denken

11. Zorg voor een goed netwerk

Niets is zo belangrijk als het hebben van een goed netwerk. Helaas wordt dit door velen onderschat. Hoe fijn is het dat jij een netwerk opbouwt van verschillende makelaars en op deze manier jouw wensen met ze kunt afstemmen. Op het moment dat ze dan iets hebben wat voldoet aan de door jou gestelde eisen, dan is een telefoontje snel gepleegd.

Zorg ook altijd dat je een goede relatie opbouwt met je geldverstrekker(s) en ook de notaris. Deze twee partijen zijn van essentieel belang wanneer jij wilt investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed met 50 euro

Zoals we hierboven de 11 gouden tips voor het investeren in vastgoed met je hebben gedeeld, vinden we het ook belangrijk te laten zien dat ook jij met een relatief klein bedrag kunt investeren in vastgoed. Nu zal je vast denken; Hoe kan ik met 50 euro een huis of pand kopen?Wist jij dat je namelijk ook kunt investeren in vastgoed zonder deze fysiek in bezit te hebben? Door het investeren in beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in vastgoed kun jij eenvoudig met een klein bedrag investeren.

Dit komt doordat al deze kleine bedragen in een fonds worden gestopt en met het totaal bedrag geïnvesteerd wordt. Concreet ben jij voor een klein deel aandeelhouder van een bepaald bedrijf of investeringsmaatschappij. Op deze manier kun jij dus met weinig geld toch beginnen met investeren in vastgoed.

Om erachter te komen waar je nu het beste in kunt investeren, is het van belang eerst te investeren in kennis. Door het investeren in kennis zorg jij dat je met minimale inspanningen maximaal resultaat kunt behalen. Er zijn tal van cursussen beschikbaar, maar om je eind op weg te helpen is het aan te raden eerst te beginnen met onderstaande GRATIS E-Book. Hier wordt op een relatief eenvoudige manier in ‘Jip & Janneke’ taal uitgelegd hoe beleggen werkt en hoe jij een succesvolle belegger kunt worden.

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *