geld investeren zonder risico

Geld investeren zonder risico + Gratis E-Book

Geld investeren zonder risico. Wanneer je een extra zakcentje verdient dan zul je al snel geneigd zijn om deze extra euro’s op je spaarrekening neer te zetten. Vroeger, toen de rente op je spaarrekening nog relatief hoog was, kon je op deze manier je geldhoeveelheid laten toenemen zonder ernaar om te kijken. Maar tegenwoordig is de rente die je ontvangt over het geld op je spaarrekeningen ontzettend laag. Je kunt een spaarrekening nog wel gebruiken om je geld op te bewaren, maar het bedrag zal niet vanzelf snel stijgen. Daarom is het aanlokkelijker om je geld op een andere manier te bewaren. Veel mensen hebben ervoor gekozen om hun geld te gaan investeren. Wanneer je kiest voor een manier van investeren waar weinig risico’s aan verbonden zitten, dan zal je geld zich ook vermeerderen zonder dat je er al te vaak naar om moet kijken.

Risicoloze investeringen?

Wanneer jij je geld op een spaarrekening zet dan zorgt de rente er voor dat het bedrag zich vermeerdert. Op deze manier loop je dus weinig risico’s met je spaargeld. Maar het sparen via een spaarrekening loont tegenwoordig niet echt meer. Daarom kun je ervoor kiezen om je geld te gaan investeren. Het kan zijn dat je niet veel tijd hebt om je investering continue in de gaten te houden en de marktontwikkelingen te volgen. Gelukkig zijn er manieren om te investeren zonder dat je actief moet gaan handelen of beleggen en geld kunt investeren zonder (veel) risico. Daarnaast kun jij je investeringen ook laten beheren door een financieel expert.

Er zijn financiële adviesbureaus die stunten met zogenaamde ‘risicoloze investeringen’. Echter, bestaan risicoloze investeringen wel? Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Nersen Pillay is de Investment Director van Royal London Asset Management (RLAM) en kan kort uitleggen waarom risicoloze investeringen niet bestaan. Dit komt namelijk door de invloed van inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat de koopkracht van een bepaalde geldhoeveelheid daalt. Dit is een risico die je bij elke investering tegen zal komen. En daarom bestaan er dus geen risicoloze investeringen.

stock market, charts, graphs-2616931.jpg

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

Wat is een investeringsrisico?

Inflatie is dus een investeringsrisico welke je bij elk soort investering tegenkomt. Investeringsrisico’s zorgen ervoor dat de waarde van een investering stijgt of daalt over tijd. Ze kunnen hierdoor veel onzekerheid met zich meebrengen. Naast inflatie zijn er nog twee andere factoren die de hoogte van het risico beïnvloeden die gepaard gaat met een bepaalde investering. Het gaat dan om volatiliteit en liquiditeit.

Volatiliteit is een belangrijke factor bij het evalueren van een investeringsrisico. De volatiliteit geeft namelijk aan hoe erg de waarde van een bepaalde investering stijgt of daalt over tijd. Als deze schommelingen erg groot zijn dan gaat de investering gepaard met meer risico. Echter, een hogere volatiliteit gaat ook gepaard met een grotere winstmarge. Het is daarom voor elke investeerder belangrijk om de risico’s en de winstmarge met elkaar te vergelijken om zo erachter te komen welke investeringsvorm het beste aansluit bij de gestelde doelen.

Een tweede factor die het risico van een investering representeert is de liquiditeit. De liquiditeit geeft weer hoe makkelijk of moeilijk het is om een bepaalde investering te verkopen en er geld aan te verdienen. Als het makkelijker is om de investering te verkopen dan heeft de investering een lager risico. Echter, de verkoopprijs van een investering die makkelijk te verkopen is zal op zijn beurt ook weer lager zijn dan de prijs van een investering die moeilijk te verkopen is. Daarom moet een investeerder ook op het gebied van liquiditeit een afweging maken voordat hij/zij begint met investeren.

Een maximaal rendement met een laag risico

Wellicht is het je inmiddels opgevallen dat een geld investeren zonder (groot) risico vaak gepaard gaat met een minder grote winstmarge. Echter, betekent dit dat een investering met laag risico net zo weinig oplevert als het sparen via een spaarrekening? Natuurlijk niet! Het is namelijk ook mogelijk om je rendement te maximaliseren met een lager risico. Je zult dan alsnog een flink zakcentje verdienen.

Een goede manier om je rendement te maximaliseren is door je portefeuille te diversifiëren. Dit betekent dat je gaat investeren in diverse soorten investeringen uit diverse hoeken van verschillende marktsectoren. Als de ene investering mislukt of tijdelijk weinig oplevert, dan zullen andere marktsectoren ervoor zorgen dat je alsnog geld verdient op je investeringen. Wanneer je geen tijd hebt om de ontwikkelingen op allerlei marktsectoren in de gaten te houden, dan kun je ervoor kiezen om samen te gaan werken met een beleggingsfonds. Op deze manier helpt iemand jou om je investeringen te beheren.

geld investeren met laag risico

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

Top 10 investeringen met een laag risico

Er zijn veel verschillende manieren waarop jij je geld kunt investeren. Echter, niet elke manier van investeren is even succesvol. Daarnaast zitten er ook verschillende risico’s verbonden aan de diverse vormen van investeringen. Maar wat zijn nou precies investeringen met een hoog rendement maar een laag risico? Hieronder vind je de top 10 investeringen met een laag risico.

1.      Geldmarktrekeningen

Een geldmarktrekening is een relatief veilige manier om je geld te investeren. Een geldmarktrekening kan vergeleken worden met een spaarrekening. De rekening is FDIC verzekerd en biedt vaak een hoger rente tarief dan een traditionele spaarrekening. Om gebruik te gaan maken van een geldmarktrekening moet je vaak wel een minimum bedrag storten op de desbetreffende rekening. Als je investeert in een geldmarktrekening dan verdien je geld door middel van de rente op de rekening. Eigenlijk hetzelfde mechanisme als een spaarrekening dus. Het enige verschil is dat de rente op een geldmarktrekening hoger is dan die op een particuliere spaarrekening.

2.      Volledig beveiligde obligaties

Een ander manier om je geld te investeren zonder veel risico te lopen is door te investeren in volledig beveiligde obligaties. Wanneer je investeert in obligaties dan leen je als het ware je geld uit aan een bedrijf dat dit vervolgens gebruikt om te investeren. De investering van een bedrijf zal ervoor zorgen dat het bedrijf meer winst maakt. Met behulp van deze winst kan het bedrijf de obligatie terugbetalen inclusief de bijbehorende rente. Wanneer de obligatie volledig beveiligd is dan betekent dit dat de lening in zijn geheel gedekt is door liquide middelen van kredietnemers.

3.      Aandelen die dividend betalen

In eerste instantie zul je misschien niet denken dat aandelen de meest veilige manier zijn om je geld te investeren. Toch zijn er ook aandelen waarin je geld kunt investeren zonder groot risico. Zo heb je bijvoorbeeld aandelen die dividend uitbetalen. Als je deze aandelen bezit dan heb je recht op een deel van de winst die het bedrijf maakt. Wanneer je zorgvuldig een bedrijf kiest waarvan je dit aandeel koopt, dan kun je haast garanderen dat je geld gaat verdienen aan het uitgekeerde dividend. Wanneer je zelf niet de tijd hebt om de prestaties van een bedrijf in de gaten te houden, dan kun je een financieel expert om hulp vragen. Op deze manier kun je op tijd je aandelen verkopen voordat het bedrijf verlies gaat leiden.

Naast de hiervoor genoemde manieren zijn er nog meer investeringsvormen met een lager risico. Om de top 10 compleet te maken kun je hieronder nog 7 manieren van investeren vinden waaraan een relatief lager risico gebonden zit.

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *