wat is een ETF

Wat is een ETF?

Iedere belegger of investeerder in cryptocurrencies komt op de termijn wel een keer de term ‘ETF’ tegen. ETF is een afkorting waarmee exchange traded funds worden aangeduid. De afgelopen jaren is het aantal mensen dat investeert in ETF’s ontzettend toegenomen. ETF’s zijn een geweldige manier om jouw portefeuille te diversifiëren en een extra zakcentje te verdienen boven op je andere crypto investeringen.  

Maar wat is een ETF eigenlijk? Een ETF wordt vaak vergeleken met een aandeel. Het is een effect die verhandeld wordt op de beurs. De functies van een ETF zijn vergelijkbaar met de functies van een aandeel welke wordt verhandeld op de aandelenmarkt. Ook heeft een ETF eigenschappen van obligaties of beleggingsfondsen. Op deze manier vormen ETF’s een brug tussen de cryptowereld en de aandelenmarkt.

Overeenkomsten en verschillen

Aandelen en ETF’s lijken in veel opzichten op elkaar en worden dan ook vaak als substituten gezien. Beide investeringsmiddelen worden verhandeld op een beurs. Hierdoor zijn ze ook beide op een grote schaal beschikbaar. Een andere overeenkomst tussen aandelen en ETF’s is dat van beide middelen de prijs bepaald wordt door de combinatie van vraag en aanbod. Je betaalt dus voor de waarde op een bepaald moment. Het kan maar zo zijn dat de prijs een tijd later is gestegen of gedaald.

Toch zijn er ook zeker verschillen tussen aandelen en ETF’s. Als je van plan bent om te gaan beleggen in ETF’s dan is het belangrijk dat jij je bewust bent van deze verschillen. De klassieke aandelen zijn gebonden aan een bepaald bedrijf. Als je een aandeel koopt dan ben je in theorie in het bezit van een klein deel van het bedrijf. ETF’s zijn niet gebonden aan een bedrijf, maar aan een sector. Hierdoor benaderen zij een bepaalde index welke bestaat uit verschillende aandelen uit diverse sectoren.

Een ander verschil tussen aandelen en ETF’s is het aanbod. De hoeveelheid aandelen van een bepaald bedrijf staat vaak vast of fluctueert minimaal. De hoeveelheid ETF’s daarentegen verandert met enige regelmaat. Met name de hoeveelheid aandelen binnen één ETF verandert vaak. Met deze veranderingen wordt de aandelenkoers gelijk gesteld met de intrinsieke waarde van de ETF.

Jaa, ik wil leren beleggen in 10 stappen met dit gratis E-Book!

Geld verdienen met ETF’s

De meeste mensen beginnen met het investeren in een ETF omdat zij hier geld mee willen gaan verdienen. En dit is ook mogelijk. Doordat je bij het beleggen in een ETF niet afhankelijk bent van de prestaties van één bedrijf, is het makkelijker om geld te verdienen met ETF’s dan met aandelen. Er zijn twee manieren die je kunt toepassen om geld te verdienen met het investeren in ETF’s. Wil jij graag weten welke methode het meest geschikt is voor jouw wensen en situatie? Bespreek dit dan met een financieel adviseur.

Geld verdienen door middel van meerwaarde

De koers van aandelen fluctueert over tijd. Dit betekent dat ook de aandelen die onder jouw ETF vallen fluctueren in prijs. Het gevolg hiervan is dat de prijs van de ETF ook fluctueert. Stel dat je vandaag een ETF koopt voor 100 euro. De week erna is dezelfde ETF 150 euro waard als gevolg van een koersstijging. Wanneer je op dat moment je ETF verkoopt, dan zul je 50 euro winst maken. Via deze methode heb je verdiend door middel van de meerwaarde van de ETF. Verdienen aan meerwaarde is de populairste methode onder beleggers in ETF’s.

Verdienen aan dividend uitkeringen

Als je al wat meer thuis bent in de wereld van de aandelen dan zul je vast wel weten wat dividend uitkeringen zijn. Sommige ETF’s betalen ook dividend uit. De hoogte van het dividend dat wordt uitbetaald is afhankelijk van de hoogte van de winst van een bedrijf. Dividend is namelijk een deel van de winst dat jij uitbetaald krijgt omdat je een aandeel van de sector bezit. Het verdienen aan dividend uitkeringen van ETF’s is minder populair doordat niet iedere ETF dividend uitkeert. Wil je deze methode dus gaan toepassen? Controleer dan goed of de ETF waarin jij investeert wel dividend uitkeert.

Conclusie

Een ETF kan dus gezien worden als een aandeel op de cryptomarkt. Toch is het belangrijk om de verschillen tussen aandelen en ETF’s in gedachten te houden op het moment dat jij wilt gaan handelen. Om succesvol te beleggen in ETF’s kun je van tevoren een keuze maken met betrekking tot de methode die jij gaat gebruiken om winst te maken. Vind je dit een lastige keuze? Schakel dan hulp in van een financieel adviseur of beleggingsexpert.

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna