Beleggen in goud of zilver

Beleggen in goud of zilver? Wat heeft meer potentie?

Het beleggen in goud of zilver en andere edelmetalen is door de komst van het internet erg gemakkelijk geworden. Binnen enkele klikken op de muisknop kan je al in het bezit zijn van een stuk goud of zilver. Nu is er een veel gestelde vraag, namelijk of je moet beleggen in goud of zilver? Beide metalen hebben zo hun voor- en nadelen.

In deze tekst zetten wij het een en ander voor je op een rij en kan je zelf eventueel een conclusie trekken. Deze tekst is geen beleggingsadvies, maar een informatieve uiteenzetting van de verschillen tussen beide edelmetalen.

Of beleggen in aandelen of dit geval edelmetalen verstandig is, dien je ten alle tijden zelf te overwegen. Wij adviseren altijd alleen te beleggen met geld dat je echt kan missen, want je kan je inleg verliezen. Kijkend naar de verschillen, dan is goud een stuk populairder dan zilver. Dit zien we vaak ook als we kijken naar sieraden. Gouden kettingen, ringen en oorbellen worden meer verkocht dan een zilveren variant. Als we het echter hebben over een belegging in een van beide metalen, dan lopen de verschillen vaak wel wat uit elkaar.

Beleggen is niet alleen mogelijk via een online broker, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om fysiek goud of zilver aan te schaffen. Via GoldRepublic kan je het online aankopen van edelmetalen en het fysiek aankopen combineren. Als je hier goud of zilver koopt, komt dit echt in een kluis te liggen. En ja, dit kan je ook ophalen indien gewenst!

Is fysiek goud of zilver kopen verstandig?

Mocht je uiteindelijk besluiten om te gaan beleggen in goud of zilver, dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kan houden. Kies je er liever voor om alles via een online broker te doen of wil je het edelmetaal liever zelf in je handen hebben?

Beleggen in fysiek goud en zilver is natuurlijk goed mogelijk. Niet alleen bij de juwelier is het mogelijk om deze metalen te kopen, maar bij verschillende website kan je ook deze metalen aanschaffen. Als je besluit om online goud of zilver te kopen, dan is het wel aan te raden om vooraf goed onderzoek te doen. Kopen van deze edelmetalen kan behoorlijk prijzig zijn en daarom is een betrouwbare site altijd aan te raden. Zorg er daarnaast altijd voor dat de verzending verzekerd is, zodat je het aankoopbedrag kan terugvragen als het pakketje verloren gaat of niet aankomt.

Een voordeel van het fysiek in bezit hebben van goud of zilver is, dat je zeker weet dat het niet verloren kan gaan. Ook ben je niet je investering kwijt als een online broker onverhoopt failliet gaat. Er zijn ook mogelijkheden om je goud en zilver in een kluis bij de bank te bewaren. Dit is natuurlijk net iets veiliger dan het thuis bewaren. Als je het thuis bewaart, dan bestaat er altijd de kans dat je het kwijt raakt of dat het gestolen kan worden. Dit is dan ook gelijk een groot nadeel van fysiek goud of zilver kopen. Een ander nadeel is, dat je niet snel kan inspringen op prijsfluctuaties. Als de prijs van goud of zilver aan het stijgen of dalen is, dan kan je via een online broker snel kopen en verkopen. Met fysiek goud en zilver is dit een stuk lastiger.

Verschil in rendement tussen goud en zilver

Veel belegger kijken naar de potentie van een bepaald product, voordat deze wordt aangeschaft. Een hoog rendement willen we natuurlijk allemaal halen en daarom is het noodzaak altijd eerst onderzoek te doen naar een bepaald product. Als we de verschillen tussen goud en zilver globaal bekijken, dan kunnen we enkele mooie vergelijkingen maken.

Op basis van de koersen uit 2016 kunnen we zeggen dat de goudprijs een positief rendement had van ongeveer 17 procent. De zilverprijs ging in dat jaar echter met 24 procent omhoog. Goud is dan misschien populairder, maar zilver kende een aanzienlijk beter rendement. Voor beleggers kan dit een bepalende factor zijn. Gaan we verder kijken naar een periode van bijvoorbeeld 20 jaar, dan kom je uit op een gerealiseerd rendement van ongeveer 10 procent. Dit is behaald voor zowel goud als zilver.

Op voorhand is het dus lastig te bepalen wat het beste product is om in te beleggen. De koers wordt niet alleen bepaald door sentiment, maar ook door schaarste. Als de vraag naar zilver toeneemt, dan zal de prijs gaan stijgen. De laatste jaren wordt er steeds meer zilver gebruikt in elektronische producten en auto’s. Dit kan ervoor zorgen dat de prijs van zilver de komende jaren zal toenemen. Daarnaast zijn zowel goud als zilver een natuurproduct. Dit houdt in dat er geen oneindige voorraad bestaat. Er zullen altijd plekken op aarde zijn waar nieuwe goud of zilvermijnen gevonden worden, maar de verwachting is dat het merendeel al gevonden is.

Beleggen in goud en zilver ETF’s

Beleggen in goud of zilver kan je doen op de traditionele manier, maar via online brokers zoals DEGIRO bestaat er vaak ook de mogelijkheid om ETF’s aan te schaffen. Hiermee ben je niet direct in het bezit van een stuk goud of zilver, maar speculeer je op de koersontwikkeling. Als jij verwacht dat de goudprijs gaat stijgen, dan kan je veel geld verdienen met een ETF. Dit kan ook met een hefboom en hierdoor kan het voorkomen dat je binnen een mum van tijd veel geld verliest. Als beginner is het dus te adviseren eerst heel goed onderzoek te doen naar beleggen in ETF’s. Ook omdat deze fondsen vaak niet alleen goud en zilver bevatten, maar ook andere producten.

Conclusie: beleggen in goud of zilver?

Of je moet beleggen in goud of zilver is altijd een keuze die je zelf dient te maken. Beide edelmetalen hebben zowel voor- als nadelen. In financieel onzekere tijden zien we dat beide edelmetalen in koers stijgen. Zodra de economie weer aantrekt, zien we in de regel dat de waarde zal afnemen. Er wordt vaak gezegd dat goud en zilver waardevast zijn, maar uiteraard kan de prijs altijd fluctueren. Kijk ook eens of je wilt beleggen in goud en zilver via een online broker, of dat je ervoor kiest om het fysiek in bezit te hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *