Drie gouden tips voor de langetermijnbelegger

Drie gouden tips voor de langetermijnbelegger

Het merendeel van de mensen die ervoor kiezen om te gaan beleggen hebben een lange termijn plan voor ogen. Dat is eigenlijk alleen maar positief.

Onderzoeken hebben namelijk duidelijk aangetoond dat de beste rendementen worden gerealiseerd op beleggingen die gebeuren op de lange termijn. Dit gezegd hebbende dient er in de praktijk wel rekening mee te worden gehouden dat ook langetermijnbeleggers tegen bepaalde problemen aan kunnen lopen. Er worden dan ook nog steeds vaak enkele fouten gemaakt die mits de juiste kennis perfect voorkomen zouden kunnen worden. Ben jij ook van plan om te gaan beleggen en hou je daarbij ook een lange termijn horizon aan?

Dan hebben wij alvast speciaal voor jou drie gouden langetermijnbelegger tips op een rijtje gezet!

Starten met beleggen op de beurs via eToro

Via eToro beleg je op de beurs tegen 0% commissie. Ook kan je beleggingsportfolio’s kopiëren van experts.

1.) Vaak is passief beleggen de meest interessante keuze

Veel mensen die beleggen in aandelen en ETF’s kiezen ervoor om elke dag achter hun computer te gaan zitten en even een blik te werpen op hun portefeuille. Het spreekt voor zich dat hier op zich niets mis mee is. Waar je wel aandachtig voor moet zijn is dat je op deze manier soms emotie gedreven beslissingen kan gaan maken. Loopt het bloed plots door de straten en zie je dat verschillende van jouw aandelen sterk in het rood staan? Dan zou je zomaar de neiging kunnen hebben om te verkopen. Dit terwijl je op die manier dus eigenlijk alleen maar verlies zou maken.

Bovenstaande zorgt ervoor dat het soms interessanter kan zijn om te kiezen voor passief beleggen. Bepaal bijvoorbeeld voor jezelf een vast tijdstip waarop je gaat investeren in nieuwe aandelen en probeer je daar aan te houden. Sta uiteraard wel open voor afwijkingen van deze beslissing, bijvoorbeeld wanneer de aandelenkoersen plots onderuit gaan en er zich daardoor een interessant aankoopmoment aandient.

Wil je liever helemaal geen omkijken hebben naar je portefeuille tenzij  voor wat het periodiek inleggen van nieuwe gelden betreft? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om niet te investeren in aandelen, maar wel in bijvoorbeeld ETF’s.

2.) Beleggen doe je met vertrouwen

Er zijn door de jaren heen door verschillende zeer ervaren beleggers verschillende aandachtspunten opgesteld waar je als investeerder altijd rekening mee moet houden. Dit in het bijzonder op het moment dat je ervoor kiest om te gaan beleggen voor de lange termijn. Hierboven hebben we reeds aangegeven dat zogenaamde impulsbeslissingen een negatieve invloed kunnen hebben op de evolutie die je portefeuille doormaakt.

In het merendeel van de gevallen is het zo dat deze impulsbeslissingen in de hand worden gewerkt door een gebrek aan kennis of vertrouwen met betrekking tot de assets waarin er is geïnvesteerd. Bedenk jezelf dus altijd goed of het bedrijf waarin je gaat beleggen ook in de toekomst nog steeds over een solide balans kan beschikken of niet.

Het is compleet normaal dat de koers van een aandeel schommelingen vertoont. Je moet je echter, zeker als lange termijn investeerder, altijd de vraag stellen of er sprake is van fundamentele veranderingen bij het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd of niet. Zolang deze er niet zijn (of ze in ieder geval niet negatief zijn) heb je helemaal niets om je zorgen in te maken. Het verkopen van je aandelen met verlies na een correctie is dan eigenlijk het minst verstandige wat je kan doen.

3.) Probeer de markt niet te timen

Last but not least, veel beleggers stellen voor zichzelf het doel om de markt te proberen timen. De reden daarvoor hoeft uiteraard niet ver te worden gezocht. Iedereen wil namelijk graag kunnen instappen op het laagste niveau om vervolgens winst te nemen wanneer de koers haar hoogtepunt bereikt. In de praktijk is dit echter zo goed als onmogelijk. Natuurlijk kan je hier op basis van verschillende indicatoren een bepaalde inschatting voor maken, maar zekerheid heb je nooit.

Er zijn ook bijzonder veel mensen die graag willen beginnen met beleggen voor de lange termijn, maar dit langdurig uitstellen. Dit net omdat ze vrezen dat er een correctie of een crash zit aan te komen. Verschillende experten hebben zich op dit vlak door de jaren heen laten ontglippen dat er meer geld wordt verloren door het proberen timen van de markt dan door in de markt te zitten wanneer er zich een correctie voordoet. Langdurig wachten om bepaalde posities in te nemen zal dus in het merendeel van de gevallen niet echt interessant blijken te zijn. Bovendien, doet er zich op een bepaald moment een grootschalige correctie of crash voor en heb je geïnvesteerd voor de lange termijn? Dan hoeft er op zich helemaal niets aan je doelstelling te zijn veranderd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *