Dividendbeleggen voor je kinderen, is het interessant?

Dividendbeleggen voor je kinderen, is het interessant?

Bijzonder veel mensen willen graag beleggen voor hun kinderen. De markt biedt wat dit betreft tal van verschillende mogelijkheden aan. Eén van deze mogelijkheden is dividendbeleggen. Voor deze vorm van beleggen geldt dat er eigenlijk wordt gespeculeerd op twee verschillende potentiële rendementen.

In eerste instantie is er natuurlijk de evolutie die de koers kan doormaken, maar daarnaast is er ook nog het dividend dat periodiek wordt uitbetaald. Dividendbeleggen zit reeds vele jaren stevig in de lift, maar toch stellen veel mensen zich nog de vraag wanneer het nu echt interessant is en wanneer niet. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen van dividendbeleggen voor je kinderen? Dat laten we je graag ontdekken door middel van de onderstaande informatie.

Starten met beleggen op de beurs via eToro

Via eToro beleg je op de beurs tegen 0% commissie. Ook kan je beleggingsportfolio’s kopiëren van experts.

Wat is dividendbeleggen?

Zoals de naam reeds laat vermoeden staat dividendbeleggen voor het beleggen in assets die een bepaalde hoeveelheid aan dividend uitbetalen. We zeggen doelbewust niet specifiek aandelen omdat er ook nog andere beleggingsproducten op de markt zijn terug te vinden die een dividend uitbetalen. Een bekend en tegenwoordig ook ongelofelijk populair product is de zogenaamde ETF. Ook voor deze geldt dat ze perfect een periodiek dividend kan uitbetalen aan haar investeerders.

Dividendbeleggen is door de jaren heen zo populair geworden omdat je als het ware tussentijds terloops je investering reeds kan rekenen op bepaalde winstuitkeringen. Deze fungeren ook als een vorm van zekerheid voor wanneer er sprake is van een negatief sentiment op de beurs. Bovendien is het ook nog eens zo dat doorgaans alleen maar gerenommeerde bedrijven een dividend uitbetalen. Dit zorgt er eigenlijk haast automatisch voor dat je altijd gaat investeren in solide bedrijven die reeds over een stevige marktpositie beschikken. Dit alles zorgt ervoor dat het helemaal niet vreemd is dat steeds meer mensen denken aan dividendbeleggen voor hun kinderen.

Wat maakt dividendbeleggen voor je kinderen interessant?

Laat ons even kijken naar de exacte voordelen waar je op kan rekenen bij dividendbeleggen voor je kinderen. Het eerste voordeel heeft betrekking tot het feit dat je op deze manier meer dan waarschijnlijk voor een behoorlijke termijn zal beleggen. Veel mensen starten dan ook reeds met beleggen wanneer hun kinderen nog maar in de eerste levensjaren zitten. Dat kan in de praktijk van ongelofelijk groot belang zijn. Bij dividendbeleggen kan je namelijk rekenen op het unieke rente-op-rente-effect. Met andere woorden, door de dividenden die je ontvangt te herinvesteren vergroot je jouw positie in je favoriete aandelen terwijl je tegelijkertijd ook stelselmatig meer dividend zal ontvangen. Op termijn kan dit effect zich behoorlijk hard laten voelen in je portefeuille.

Nog een voordeel heeft te maken met het feit dat je niet hoeft te wachten met het verzilveren van (een stukje) winst tot je de keuze maakt om de aandelen te gaan verkopen. Waarom zou je er namelijk voor moeten kiezen om de aandelen van enkele van ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven te verkopen? Heel wat kinderen houden een groot deel van de aandelen die ze hebben ontvangen van de ouders dan ook voor het grootste deel van hun leven aan. Alleen het moment waarop de hypotheek wordt ondertekend wil het er wel eens om spannen. Echter kan een portefeuille opgebouwd uit dividendaandelen in die situatie zorgen voor een (extra) passieve inkomstenstroom. Op die manier kan jij als ouder dus onrechtstreeks de hypotheek van je kinderen heel wat draaglijker maken. Dit zonder dat je zelf een groot bedrag op tafel dient te leggen.

Met welke (potentiële) nadelen dien je rekening te houden?

Er zijn duidelijk een aantal interessante redenen aan te halen waarom dividendbeleggen voor kinderen het overwegen waard kan zijn. Dit gezegd hebbende is het ook zo dat er uiteraard een keerzijde aan de medaille is. Het belangrijkste nadeel waar je aandachtig voor dient te zijn is terug te vinden in het feit dat je door het dividend altijd inlevert op vlak van groei. Het dividend dat wordt uitbetaald gaat namelijk van de koers af. Dit zorgt ervoor dat je als dividendbelegger kan rekenen op tussentijdse “winstuitkeringen”, maar de koersgroei daardoor wordt getemperd. Dit is zeker een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan wanneer je teleurstellingen wil voorkomen.

Een tweede nadeel is terug te vinden onder de vorm van de dividendbelasting die je bent verschuldigd om de dividenden die worden uitbetaald. Deze belasting bedraagt op moment van schrijven 15 procent en neemt dus een behoorlijk stuk van je (potentiële) rendement weg. Gelukkig is het mogelijk om een gedeelte van deze betaalde belasting (onder voorwaarden) terug te vragen in de belastingaangifte. Daarnaast is het zo dat er ook sprake kan zijn van een vrijstelling. Het wordt dan ook altijd sterk aangeraden om de actuele regels hieromtrent even grondig na te lezen. Enkel en alleen op die manier kan je er namelijk voor zorgen dat je de impact van deze belasting zo beperkt mogelijk houdt. Zeker bij investeringen op lange termijn is dit zeer (of “extra”) belangrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *