Canadese versus Amerikaanse bankaandelen, wat is de beste keuze?

Canadese versus Amerikaanse bankaandelen, wat is de beste keuze?

Bankaandelen zijn sinds jaar en dag een niet onbelangrijk punt van discussie binnen de beleggerswereld. Sinds de financiële crisis van 2008 waarbij menig aantal banken het water aan  de lippen stond is duidelijk geworden dat ook deze financiële aandelen lang niet altijd een veilige haven zijn om je kapitaal in te beleggen.

Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de grootste financiële en beleggingsexperts in de wereld van mening zijn dat je een bepaalt stukje van je portefeuille dient af te stemmen op de financiële sector. Met andere woorden, eigenlijk zou iedereen over één of meerdere bankaandelen in zijn portefeuille moeten beschikken. Daarbij wordt er voornamelijk gekeken in de richting van Amerikaanse bankaandelen, maar ook Canadese exemplaren zijn door de jaren heen bijzonder populair geworden. Op deze pagina maken we de afweging tussen beiden.

Welke Amerikaanse bankaandelen zijn het bekijken waard?

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar welke Amerikaanse bankaandelen het bekijken waard zouden kunnen zijn. Door heel wat verschillende experten wordt namelijk sinds jaar en dag aangegeven dat Amerikaanse bankaandelen misschien wel de meest interessante opties zijn die ervoor handen zijn binnen de financiële markt. Of dat echt zo is moeten we eigenlijk ergens in het midden laten. Feit is wel dat binnen heel wat gerenommeerde beleggingsportefeuilles evenals indexen bankaandelen een zeer belangrijke rol spelen. Daarbij wordt er in het bijzonder gekeken naar twee namen. Het gaat hierbij in de praktijk concreet om de volgende banken:

  1. JPMorgan Chase;
  2. Bank of America;

JPMorgan Chase is één van de grootste Amerikaanse banken. De voorlopers van de bank nemen ons dan ook een behoorlijke tijd mee terug in de geschiedenis, meer bepaald tot het jaar 1799. Verschillende fusies hebben ervoor gezorgd dat het vermogen en daarmee ook het belang van deze bank danig is toegenomen. De bank dankt haar naam op moment van schrijven aan de fusie die plaats heeft gevonden tussen JP Morgan en Chase Manhattan. Voor heel wat beleggers van over de hele wereld is JPMorgan Chase niet alleen één van de veiligste bankaandelen op de markt, daarnaast keert ze ook nog eens één van de meest zekere dividenden uit. Het huidige dividendrendement van deze Amerikaanse financiële instelling staat op 2,46 procent.

Bank of America, één van Warren Buffett’s favorieten

Er wordt stiekem door heel wat (onervaren) beleggers in de wereld toch even gekeken in de richting van de portefeuille die wordt beheerd door Warren Buffett. Eén van de favoriete aandelen van deze meesterbelegger is ongetwijfeld ‘Bank of America’. Dit Amerikaanse bankaandeel staat er om bekend over een solide marktpositie te beschikken en keert daarenboven ook nog eens een aantrekkelijk en vooral zeer betrouwbaar dividend uit. Ondanks het feit dat deze bank op moment van schrijven de grootste commerciële bank is van Amerika heeft ze wel ongelofelijk te lijden gehad onder de financiële crisis en bankencrisis van 2008. Hier dienen investeerders wel aandachtig voor te zijn.

Waar komt de stevige populariteit van Canadese bankaandelen vandaan?

Ondanks het feit dat Amerikaanse bankaandelen reeds vele jaren worden geprefereerd door heel wat internationale beleggers kan er worden vastgesteld dat ook de Canadese exemplaren aan een stevige opmars zijn begonnen. Sinds de financiële crisis van 2008 is duidelijk geworden dat de Amerikaanse banken ook niet bepaald als feilloos bestempeld kunnen worden. Heel wat banken in de Verenigde Staten dreigden om te vallen met alle vervelende gevolgen van dien. In één land was de bankencrisis eigenlijk een stuk minder voelbaar… en dat was Canada. De werkwijze van het Canadese bankenstelsel zorgde ervoor dat er door de jaren heen eigenlijk maar weinig banken in het land in de problemen zijn gekomen. Ook dit heeft interessante beleggingsperspectieven gecreëerd.

Niet alleen het solide stelsel heeft ervoor gezorgd dat de banken in Canada door de jaren heen stelselmatig populairder zijn geworden. Dat geldt eveneens voor de dividendrendementen die worden toegekend. In vergelijking met Amerikaanse bankaandelen zijn deze namelijk een behoorlijk stuk hoger gelegen. Enkele van de populairste bankaandelen in Canada zijn de volgende:

  • Bank of Montreal met een dividendrendement van 3,85 procent;
  • Royal Bank of Canada met een dividendrendement van 3,68 procent;
  • Bank of Nova Scotia met een dividendrendement van 4,66 procent;

Wanneer we de cijfers van deze drie aandelen van naderbij gaan bekijken kunnen we meteen vaststellen dat deze allemaal een aardige en vrij consequente groei hebben laten optekenen doorheen de jaren. Dit zorgt er in de praktijk dan ook inderdaad voor dat we deze financiële aandelen kunnen bestempelen als een relatief veilige haven voor mensen die graag willen investeren in bankaandelen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat er niet zomaar uitsluitend rekening dient te worden gehouden met het bestaan van de grootste Amerikaanse bankaandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *