beginnen met beleggen

Beleggen voor beginners in 6 stappen

Dat de spaarrentes historisch laag zijn en we moeten bepalen voor het hebben van geld boven een bepaald bedrag op onze rekening is inmiddels bij iedereen van ons bekend. Des te meer mensen hebben interesse om dit geld te gaan beleggen in aandelen op de beurs. Wanneer je immers je geld op de bank laat staan, wordt het (inflatie) jaarlijks minder waard. Maar de beurs is een plek waar je geld kunt verdienen, beter gezegd geld voor je kunt laten werken. Maar de beurs is ook een plek waar jij snel je zuurverdiende centen kunt verliezen. Het is daarom van belang, dat wanneer jij de stap wilt zetten en daadwerkelijk wilt gaan beginnen met beleggen je er het eenenander van af weet. In deze blog gaan we je hier uiteraard stap voor stap mee helpen en geven we je enkele handvaten zodat jij weet hoe je moet beginnen met beleggen.

Stap voor stap beginnen met beleggen

Wanneer je daadwerkelijk wilt gaan beginnen zijn er een aantal zaken die je vooraf moet weten en ook zeker rekening mee moet houden. Allereest is deze stap die je genomen hebt natuurlijk een flink compliment waard, je verruild immers de oh zo veilige spaarrekening voor de wereld van snelle jongens en aandelen. Voor velen van ons blijft de wereld van aandelen een ver van hun bed show, terwijl dit in de huidige tijd met een smartphone en internet absoluut niet zo is. Je kunt namelijk op ieder gewenst moment jouw favoriete aandeel kopen en verkopen. Om je een eind op de goede richting te helpen hebben wij voor speciaal voor jou een stappenplan gemaakt waarmee jij kunt beginnen met beleggen.

Stap 1: Bepaal je doel

Een doel hebben in je leven, dat is voor iedereen van belang.. Wanneer je voor het eerst het water in duikt, dan is het natuurlijk je doel om te kunnen zwemmen. Wanneer jij begint met rijlessen, dan is je uiteindelijke doel om je rijbewijs te halen. Hetzelfde geldt voor de beurs. Wanneer jij gaat beginnen met investeren is de eerste en misschien wel belangrijkste stap ‘Het bepalen van je doel’. Door vooraf een doel te bepalen heb je een soort van houvast. Op deze manier weet je waar je voor belegt en niet geheel onbelangrijk hier kun jij je strategie op afstemmen. Denk hierbij eens aan de volgende doelen:

  • Beleggen voor een aanvulling op je pensioen
  • Beleggen voor de studie van je kinderen
  • Beleggen voor de aankoop van een nieuwe woning

Dit zijn in principe de 3 populairste doelen die we voorbij zien komen wanneer deze vraag gesteld wordt aan mensen die net beginnen met beleggen. Wanneer ik kijk naar mijn persoonlijke doel is dit een stukje financieel vrij zijn. Nu denk je vast, dat is onrealistisch want financieel vrij, dat zijn alleen miljonairs.. Toch is de perceptie van financieel onafhankelijk voor iedereen anders. Door iedere maand een stukje geld over te houden om dit vervolgens te beleggen creëer jij voor jezelf een mechanisme dat geld voor jou gaat werken. Zo bouw jij aan het fundament voor jouw financiële onafhankelijkheid.

beginnen met beleggen

Stap 2: Beleg alleen met geld dat je voor een langere tijd kunt missen

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk voor jezelf inzichtelijk te hebben hoe je financiële situatie is. Het is natuurlijk niet verstandig je volledige spaarrekening in aandelen te stoppen. Stel je voor dat je wasmachine, droger of auto aan vervanging toe is? Denk dan niet; ‘Dan verkoop ik toch wat aandelen’ Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat de koersen van je aandelen bijna altijd ongunstig zijn op het moment je uit nood moet verkopen. Kortom, niet doen dus! Zorg altijd voor een buffer zodat je wanneer je geld nodig hebt, je dit ook direct tot je eigen beschikking hebt.

Zelf hanteer ik een norm van 6 maandsalarissen. Mocht er iets gebeuren, dan kan ik altijd een periode van minimaal een half jaar overbruggen. Wanneer jij wilt beleggen met geld wat je dus snel nodig hebt, dat is niet handig. Wij zijn geen financieel adviseur, dus uiteraard is dit volledig zelf te bepalen en is dit geen advies, maar onze eigen bevinding. Wanneer je wilt beginnen met beleggen, dan is het vaak handig dit te doen met geld wat je minimaal 3 tot 5 jaar kunt missen. Dit is geld wat bovenop je financiële buffer komt. Via de bufferberekenaar van Nibud kun jij eenvoudig voor jouw situatie uitrekenen welke buffer jij nodig hebt.

Stap 3: Hoeveel risico wil jij lopen met beleggen

Wat is de exacte reden waarom jij wilt beleggen? Is dit omdat de spaarrentes zo laag zijn of omdat je daadwerkelijk zin hebt om geld en vooral tijd (kennis) te investeren om op lange termijn financiële doelen te bereiken? Het is namelijk van groot belang dat je wanneer je geld verlies, door bijvoorbeeld dalende koersen, je hier niet van wakker ligt en daardoor minder goed functioneert in het dagelijkse leven.

Beleggen is namelijk zeker niet zonder risico.. De waarde van je portefeuille kan stijgen, maar ook zeker dalen. Dus wanneer jij eigenlijk niet zoveel risico wilt lopen en ook niet zoveel tijd wilt investeren, dan kan een alternatief misschien beter voor je zijn. Hierbij kun je denken aan het extra aflossen van je hypotheek of sparen voor je pensioen. Daarnaast zijn er nog tal van andere opties om je geld tegen een relatief laag risico meer te laten renderen dan op de spaarrekening.

Stap 4: Kies je voor zelf beleggen of laat jij je geld liever beleggen

Vermogensbeheer

Binnen de beleggers wereld zijn er verschillende opties. Vooral wanneer je net begint met beleggen kan het heel aantrekkelijk zijn om geld voor je te laten beleggen. Je opent een beleggingsrekening, je stort hier eenmalig of periodiek een vast bedrag op en de vermogensbeheerder gaat aan de slag voor je. Voor velen wellicht een interessante optie. Toch kun jij dit ook prima zelf. Wat dacht je van indexbeleggen, ook wel ETF’s genoemd. Wat een ETF is dat lees je hier.

Beleggen met advies

Wanneer je kies voor een adviseur, krijg je advies over welke keuzes jij het beste kunt maken passend bij jouw financiele situatie, strategie en doelen. Uiteindelijk neem jij helemaal zelf de beslissing over iedere aan- en/of verkoop.

Zelf beleggen zonder advies

Dit is de optie die het meest voordelig is, maar ook direct de nodige kennis vereist. Schrik niet, want met nodige kennis bedoelen we basiskennis. Hoe kun je aandelen kopen en hoe kun je ze verkopen. Je zult begrijpen dat dit de meest voordelige optie is wanneer jij wilt beginnen met beleggen aangezien er geen adviseur of bank is die jouw daadwerkelijk moet helpen. Het enige wat je betaald zijn transactie/handelingskosten van een aan of verkoop op de beurs.

beleggen met een plan

Stap 5: Bepaal waar jij in wilt gaan beleggen

Wanneer je wilt beginnen met beleggen is het belangrijk vooraf te bepalen waarin jij wilt gaan investeren. Wil je investeren in aandelen, dan is het handig te weten wat aandelen zijn. Ga jij voor obligaties of kies je voor beleggen in een beleggingsfonds? Wanneer je voor het laatste kies, dan is het raadzaam even het document Essentiële beleggersinformatie te lezen

Stap 6 Waar wil je beleggen

Je kunt beleggen bij een:

  • bank
  • broker
  • vermogensbeheerder.

Het is belangrijk dat de partij waarbij je gaat beleggen duidelijke, begrijpelijke informatie geeft. Je moet je er thuis voelen.

Let hierbij ook goed op de kosten, de kosten van het beleggen die gaan namelijk van je rendement af. Wanneer de kosten relatief hoog zijn, kan dit op lange termijn honderden tot zelfs enkele duizenden euro’s schelen op het resultaat.

Zet vandaag de stap en laat geld voor je werken!

Op een beleggingsrekening

Nu je de bovenste 6 stappen hebt doorlopen heb je als het goed is voor jezelf antwoord op een 5-tal vragen;

  • Wat is mijn doel om te beginnen met beleggen?
  • Hoeveel geld wil ik beleggen?
  • Kan ik dit geld minimaal 3 -5 jaar missen?
  • Hoeveel risico wil ik lopen?
  • Ga ik zelf beleggen of laat ik dit doen?

Wanneer jij op al deze vragen antwoord hebt en ook een antwoord waarvan jij denkt dit past bij mij en ook mijn financiële situatie laat dit toen, dan kun jij een rekening openen. Wanneer je voor het eerste gaat beleggen, dan lijkt dit natuurlijk een enorme stap. Uiteindelijk valt dit allemaal reuze mee. Doordat het beleggen op de beurs steeds makkelijker wordt, is het ook voor steeds meer mensen toegankelijk. Je kunt namelijk met ieder bedrag beleggen. Wanneer je ervoor kiest om zelf te gaan beleggen, dan kun jij eenvoudig een rekening openen bij een ‘broker’. Veruit de populairste broker en niet geheel onbelangrijk ook de goedkoopste is ‘DeGiro’. Wil je eenvoudig een rekening aanmaken, dat kan via deze link.

Je eerste aankoop

Het is dan eindelijk zover! Je hebt je beleggingsrekening geopent, je hebt je risico en strategie bepaald en weet in welk type producten je daadwerkelijk wilt gaan beleggen en investeren. Hoe je daadwerkelijk de verschillende producten kunt kopen is natuurlijk per product verschillend. Wanneer je ervoor kiest om aandelen of indextrackers (ETF) te kopen? Zoek dan via je beleggersrekening deze producten op via de zoekfunctie.

Sommige aandelen zijn op verschillende beurzen beschikbaar, let dus even goed op welke je kiest. Daarnaast is het goed te weten dat je aandelen en indextrackers altijd per hele eenheid moet aanschaffen. Houd hier dus rekening mee wanneer jij een bepaald bedrag wilt beleggen in 1 aandeel. Dan kun je eenvoudig vooraf uitrekenen hoeveel jij er exact kunt kopen voor de huidige koers. Wil jij de volledige uitleg, lees dan hier ons blog ‘Van A tot Z uitgelegd hoe jij je eerste aandeel kunt kopen en je een portefeuille kunt opbouwen.

Wanneer je ervoor hebt gekozen je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder, dan hoef jij je producten niet zelf te kiezen. De keuze voor het risicoprofiel bepaalt dan in welke verhouding van producten jouw vermogensbeheerder de portefeuille samenstelt. Bij vermogensbeheer en fondsen kun je meestal helemaal zelf bepalen hoeveel je inlegt, zonder dat je rekening hoeft te houden met de waarde van de producten. Houd er wel rekening mee dat er vaak een vertraging zit tussen het inleggen van je order en de daadwerkelijke aankoop. Dit kan bij vermogensbeheer of fondsen een paar dagen duren.

new york stock exchange

Je bent nooit uitgeleerd

Wanneer jij in beleggen echt een extra bron van inkomsten ziet, dan is het van belang dat jij kennis blijft vergaren. Op het internet vind je veel informatie die jouw als beginnend belegger kan helpen. Wanneer je online curssusen wilt volgen, dan zijn er ook tal van opties. Lees je liever een boek, dan zijn dit enkele aanraders die jij zeker niet mag missen:

  • Beleggen in niet eng (Manno van den Berg)
  • Beleggen voor dummies
  • De Beleggingsillusie

Enkele valkuilen die je als beginners moet vermijden

Wanneer je net begint, dan kun je natuurlijk nog wel eens een foutje maken. Toch is dit niet gewenst, we hebben het hier immers over echt geld waar jij hard voor hebt gewerkt. Enkele beginnersfouten die we vaak voorbij zien komen hebben we daarom voor je op een rijtje gezet.

  • Beleggen zonder een duidelijk plan
  • Korte termijn investeren
  • Je complete bedrag in 1 x inleggen
  • Beleggen met geld dat je hebt geleend
  • Investeren in producten die je niet begrijpt
  • Beleggen in CFD’s
  • Investeren zonder dat je een vergelijking maakt
  • Beslissingen maken op basis van emotie
  • Te veel handelen
  • Geen goede spreiding

Wacht niet langer en begin vandaag met beleggen in aandelen!

Ook jij kunt vanaf vandaag beginnen om je geld voor je te laten werken, voor de meesten lijkt het een onhaalbaar doel, maar niets is minder waar! Zelf heb ik enorm veel baat gehad bij het gratis E-book van Harm van Wijk. Harm leert je op een toegankelijk manier in 10 stappen beleggen. Op deze manier kun jij stap voor stap een bouwen aan een financieel onafhankelijk leven!

Jaa, ik wil leren beleggen in 10 stappen met dit gratis E-Book!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *