beleggen in leningen

Beleggen in leningen

Veel mensen gaan beleggen in leningen omdat deze vorm van beleggen relatief nieuw is en daardoor zeer winstgevend kan zijn. Het rendement voor beleggers binnen deze activaklasse ligt gemiddeld tussen de 3% en 8%. Daarnaast vormt het beleggen in leningen ook een goede investering voor het diversifiëren van je portefeuille. Dit komt omdat het rendement dat je ontvangt op een lening niet gekoppeld is aan ontwikkelingen in andere marktsectoren zoals de aandelensector. Maar ook voor beginnende investeerders zijn leningen een geschikte manier om te starten met beleggen.

Hoe verdien ik geld met het investeren in leningen?

Maar wat is nu precies het verschil tussen het beleggen in leningen en het beleggen in aandelen? Vaak vinden mensen het lastig om het verschil tussen beide opties te verduidelijken. Immers, in beide gevallen breng jij een hoeveelheid geld in en ontvang je (bij een goede investering) een flink rendement. Het verschil tussen je inbreng en het rendement is de hoeveelheid geld die je hebt verdiend. Wanneer je gaat beleggen in leningen dan leen je als het ware je geld uit aan een bedrijf. Het bedrijf wilt namelijk een lening afsluiten voor bijvoorbeeld het uitbreiden van zijn capaciteit. Vervolgens is er tijdens het afsluiten van deze lening een bepaalde rente afgesproken.

Dit kan bijvoorbeeld 5% per jaar zijn. Wanneer de lening wordt beëindigd heeft het bedrijf de hoofdsom terugbetaald en daarnaast ook nog eens 5% extra voor elk jaar dat de lening liep. Op deze manier verdien je geld met het beleggen in leningen. Als je investeert in aandelen dan wordt er bijvoorbeeld een dividend uitgekeerd. Dit is een bepaald percentage van de winst die het bedrijf maakt. Omdat de winst van een bedrijf kan fluctueren is het beleggen in aandelen meer onzeker dan het beleggen in leningen.

beleggen in leningen

Download het E-Book: Succesvol leren beleggen in 30 minuten

De voor- en nadelen van beleggen in leningen

Net als elke activaklasse brengen ook leningen verschillende voor- en nadelen met zich mee als het gaat om beleggen. Wanneer je gaat beleggen in leningen dan brengt dit de volgende voordelen met zich mee:

  • Wanneer er goede afspraken worden gemaakt met de partij waaraan de lening wordt verstrekt dan is er een onderpand gekozen dat de lening kan dekken. Dit betekent dat de lenende partij iets kan verkopen (bijv. een bedrijfsauto) waardoor hij of zij de lening alsnog kan terugbetalen op het moment dat de investering van het bedrijf de winst niet voldoende heeft laten stijgen om de lening te dekken. Ook als het bedrijf failliet gaat zal de bedrijfsauto verkocht worden en zul jij alsnog geld ontvangen. Dit maakt het beleggen in leningen een stuk minder risicovol dan het beleggen in andere activaklassen.
  • Je krijgt je ingelegde bedrag terug met wat extra’s. Bij het beleggen in leningen verdien je niet alleen het geld terug dat je inbrengt. Door de rente die aan de lening gekoppeld zit zul je ook nog een extra zakcentje verdienen wanneer je kiest voor het beleggen in deze activaklasse.
  • Het is mogelijk om maandelijks geld te ontvangen. Wanneer je belegt in leningen dan kun je een einddatum kiezen waarvoor de lening inclusief de rente betaald moet zijn. Echter, je loopt dan de kans dat het bedrijf alles op het laatste moment pas terugbetaald. Als je belegt in leningen dan kun je ook een maandelijkse schuldaflossingen vragen van het bedrijf. Hierdoor zul je maandelijks profiteren van je belegging.
  • Het beleggen in leningen kan zonder risico plaatsvinden. En als er wel sprake is van risico, dan is dit risico vaak heel laag. Het nadeel van beleggingen met een laag risico is wel dat deze beleggingen vaak gepaard gaan met een lager rendement. Wanneer je gaat beleggen is het dus belangrijk om een afweging te maken tussen het risicoprofiel en het geboden rendement.

Naast een lager rendement zijn er ook nog andere nadelen verbonden aan het beleggen in leningen.

Deze nadelen zijn:

  • Wanneer je belegt in een lening dan lever je een dienst aan het bedrijf. In tegenstelling tot het kopen van aandelen geeft het beleggen in leningen je geen rechten binnen het bedrijf omdat je geen mede-eigenaar wordt. Deze afwezigheid van rechten kan jouw voordeel beperken.
  • Wanneer de marktontwikkelingen toch anders lopen dan verwacht en het bedrijf waar jij geld aan hebt geleend gaat failliet, dan kan het voorkomen dat je lang moet wachten tot je geld ontvangt. Dit komt doordat het proces van een faillissement veel verschillende fasen en stappen kent. Daarnaast kan ook het verkopen van het onderpand meer tijd kosten dan je denkt.
beleggen in leningen

Beleggen in consumentenleningen

Als we denken aan het beleggen in leningen dan wordt er al snel onbewust een link gemaakt met leningen voor bedrijven. Echter, het is ook mogelijk om te beleggen in consumentenleningen. Dit wordt ook wel peer-to-peer kredietverlening genoemd. Consumentenleningen worden ook wel particulieren of persoonlijke leningen genoemd. Je kunt ervoor kiezen om te beleggen in een gedekte consumentenlening of een ongedekte lening. Het verschil is dat er bij een gedekte lening sprake is van een onderpand. Bij een ongedekte lening zijn hier geen afspraken over gemaakt.

Het beleggen in consumentenleningen is vaak meer risicovol dan het beleggen in leningen voor ondernemers. Hierdoor ontvang je op je beleggingen in een consumentenlening vaak meer rendement. Daarnaast zijn ongedekte leningen ook meer risicovol dan gedekte leningen. Het rendement voor ongedekte leningen ligt vaak ronde de 11% per jaar. Soms is het rendement zelfs 16% per jaar. Bij gedekte leningen is het risico lager, waardoor ook het rendement voor beleggingen in deze rekening wat lager ligt. Het rendement voor dit type lening ligt vaak rond de 8% per jaar.

Overwegingen voor beleggers in bankleningen

Lijkt het jou een goed idee om te gaan beleggen in leningen? Dan kun je aan de slag! Voordat je echt gaat beginnen met het beleggen in leningen zijn er wel een aantal zaken die je moet afwegen. Vooral als je gaat beleggen in bankleningen zijn deze punten belangrijk. De overwegingen die jij maakt zijn niet zozeer positief of negatief. Ze zijn meer van belang als detail, om het gehele beeld van beleggen in leningen compleet te maken. Een aantal zaken die je moet overwegen zijn:

  • De rendementen van een banklening ontwikkelen niet mee met de rendementen van andere marktsectoren. Bedrijven worden succesvoller en stijgen de rendementen die uitbetaald worden aan aandeelhouders? Dan is de kans groot dat het rendement dat jij ontvangt op de lening van hetzelfde bedrijf niet verandert.
  • Prestaties uit het verleden zeggen niks over de toekomst. Heeft een bedrijf goed gepresteerd in het verleden? Dan garandeert dit niet dat het bedrijf in de toekomst niet failliet gaat. Het risico van je belegging kun je dan beperken door duidelijk een onderpand af te spreken waar jij recht op hebt als de prestaties van het bedrijf uitblijven en de lening niet terugbetaald kan worden.
  • Een laag risico gaat niet per se gepaard met een lagere volatiliteit. De prijzen van leningen zijn niet altijd even stabiel vanwege bijvoorbeeld wanbetalingen. Hierdoor kan er, met name tijdens een financiële crisis, een grotere volatiliteit optreden op de beleggingsmarkt voor leningen dan gedacht.

“Hoe ik en mijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)”

Gratis training door Harm van Wijk

  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

100% Gratis – Volgende training begint bijna

1 gedachte over “Beleggen in leningen”

  1. Pingback: Geld investeren zonder risico + Gratis E-Book - Beginnen met investeren?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *